Blokkade negeren

Huawei gaat toch nieuwe smartphones lanceren

Huawei wil de lancering van nieuwe smartphones toch doorzetten, ondanks de door de Amerikaanse president Trump opgelegde blokkade. Dat melden bronnen van het Chinese techbedrijf aan persbureau Reuters.

Nadat de regering-Trump in mei strengere regels invoerde voor samenwerking met Chinese techbedrijven, ontzegde Google Huawei de toegang tot technische ondersteuning voor het besturingssysteem Android. Daardoor kan Huawei geen populaire Google-apps als YouTube, Gmail en Maps op nieuwe smartphones zetten. Huawei is één van de wereldmarktleiders in Android-smartphones.

Het Chinese techbedrijf wil volgens een bron over drie weken in München zijn nieuwe ‘Mate 30’-telefoons presenteren, die het 5G-netwerk gebruiken. Het is de eerste grote lancering sinds de invoering van de blokkade. Mogelijk kan Huawei een ‘open source’-versie van Android gebruiken, maar de Google-apps blijven onbereikbaar. Amerikaanse bedrijven kunnen een ontheffing aanvragen, maar Google wilde niet zeggen of het dat gedaan heeft. Huawei werkt ook aan een eigen besturingssysteem voor zijn telefoons, maar analisten twijfelen eraan of dat al voldoet. Onbekend is wanneer de telefoons op de markt komen.