Bedrijfsleven

Oud-Shelltopman Van Wachem overleden

Oud-bestuursvoorzitter van Shell Lodewijk van Wachem is vorige week zaterdag overleden in zijn woonplaats Wassenaar. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij werd 88. Van Wachem leidde van 1982 tot en met 1992 het olieconcern waar hij al sinds 1953 voor werkte en waarvan hij onder meer vijf jaar directeur van was. Ook na zijn pensionering in 1992 bleef Van Wachem actief voor Shell, en nam hij onder meer plaats in de raad van commissarissen. Onder zijn leiding streefde Shell zijn grootste concurrent, het Amerikaanse Exxon Mobil, in omvang voorbij. Van Wachem kreeg ook kritiek, vooral om de aanwezigheid van Shell in Zuid-Afrika. De multinational was begin jaren 90 als een van de weinige bedrijven actief in het land waarvan het apartheidsregime door velen werd geboycot. (NRC)