Ballet

Igone de Jongh neemt afscheid van Het Nationale Ballet

Eerste soliste Igone de Jongh neemt na 24 jaar afscheid van Het Nationale Ballet. Dat heeft de 39-jarige ballerina woensdag bekendgemaakt. De Jongh zegt te „vertrekken op het hoogtepunt” en verder te gaan als zelfstandig danseres. De danseres was als eerste soliste de hoogste rang bij Het Nationale Ballet. Directeur Ted Brandsen zegt het besluit van De Jongh te betreuren. Volgens hem heeft ze een bijdrage van onschatbare waarde geleverd aan het Nederlandse ballet en is ze een „absolute publiekslieveling”. De Haarlemse danseres begon in 1996 bij Het Nationale Ballet als aspirant. In 2003 promoveerde ze tot eerste soliste. Op 31 oktober staat De Jongh voor het laatst op het toneel. Dan vertolkt ze, in een uitverkochte voorstelling, de rol van Julia in Romeo en Julia. (NRC)

Lees ook dit interview met De Jongh: „Ik ben geen materiaal. Maar ik ben wel een instrument.”