Ajax loot Chelsea, Van Dijk Europees voetballer van het jaar

De Amsterdammers moeten ook tegen Valencia en Lille. Virgil van Dijk is de eerste Nederlander ooit die werd uitgeroepen tot beste speler van Europa.

Fotografen bij de Champions League-bokaal voorafgaand aan de loting voor de groepsfase van de Champions League.
Fotografen bij de Champions League-bokaal voorafgaand aan de loting voor de groepsfase van de Champions League. Foto Valery Hache/AFP

Ajax komt in de groepsfase van de Champions League in Chelsea, Valencia en Lille tegen. Bij de loting door voetbalbond UEFA in Monaco werd de club uit Amsterdam donderdagavond in groep H ingedeeld. Virgil van Dijk werd uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Hij is de eerste Nederlander ooit die deze prijs wint.

Woensdagavond plaatste Ajax zich dankzij een 2-0-zege op Apoel Nicosia voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De club moest winnen, aangezien het op bezoek bij de Cyprioten 0-0 was geworden. In de derde kwalificatieronde had Ajax al afgerekend met het Griekse PAOK.

Vorig jaar bereikte Ajax verrassend de halve finale van de Champions League. Tot in de laatste minuut van de return in de halve eindstrijd tegen Tottenham Hotspur leek Ajax zelfs de finale te gaan halen. Toen scoorden de Londenaren echter en waren de Amsterdammers alsnog uitgeschakeld. Ondanks het succes moest landskampioen Ajax zich dit jaar via de voorronden plaatsen voor de Champions League. Volgend jaar is de Nederlandse kampioen weer rechtstreeks geplaatst.

De Jong

Liverpool-speler Van Dijk versloeg in de strijd om de titel van beste speler van Europa mede-kandidaten Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. Van Dijk, de aanvoerder van het Nederlands elftal, was een van de bepalende spelers in het Liverpool-team dat de vorige editie van de Champions League won. Hij maakt ook nog kans om de prijs van wereldvoetballer van het jaar te winnen.

Van Dijk werd eerder op de avond al verkozen tot beste verdediger van Europa. Ook Frenkie de Jong viel in de prijzen. Het supertalent, dat deze zomer overstapte van Ajax naar FC Barcelona, won de award voor beste middenvelder.

Drie andere Nederlandse clubs - AZ, Feyenoord en PSV - kunnen zich later op deze donderdagavond plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Zij moeten het opnemen tegen respectievelijk Antwerp, Hapoel Beer Sheva en Apollon Limassol. Feyenoord en PSV wonnen hun heenduels, AZ speelde gelijk.

De volledige loting voor de groepsfase van de Champions League:
Groep A
Paris Saint-Germain (Fra)
Real Madrid (Spa)
Club Brugge (Bel)
Galatasaray (Tur)

Groep B
Bayern München (Dui)
Tottenham Hotspur (Eng)
Olympiakos (Gri)
Rode Ster Belgrado (Ser)

Groep C
Manchester City (Eng)
Sjachtar Donetsk (Oek)
Dinamo Zagreb (Kro)
Atalanta (Ita)

Groep D
Juventus (Ita)
Atlético Madrid (Spa)
Bayer Leverkusen (Dui)
Lokomotiv Moskou (Rus)

Groep E
Liverpool (Eng)
Napoli (Ita)
Red Bull Salzburg (Oos)
Genk (Bel)

Groep F
FC Barcelona (Spa)
Borussia Dortmund (Dui)
Internazionale (Ita)
Slavia Praag (Tsj)

Groep G
Zenit Sint-Petersburg (Rus)
Benfica (Por)
Olympique Lyon (Fra)
Red Bull Leipzig (Dui)

Groep H
Chelsea (Eng)
Ajax (Ned)
Valencia (Spa)
Lille (Fra)