Adviescommissie wil zeven controlegemeenten voor wietproef

Helmond, Hoorn, Lelystad, Midden-Groningen, Roermond, Tiel en Zutphen moeten dienen als controlegemeenten voor het experiment dat in 2021 aanvangt.

Tijdens de proef wordt geëxperimenteerd met de inkoop van geteelde, op kwaliteit gecontroleerde wiet en hasj.
Tijdens de proef wordt geëxperimenteerd met de inkoop van geteelde, op kwaliteit gecontroleerde wiet en hasj. Piroschka van de Wouw/ANP

Zeven gemeenten moeten aangesteld worden als controlegemeenten in het experiment met gereguleerde wietteelt dat in 2021 begint. Op die manier kunnen de resultaten van de proef beter geduid worden. Dat staat in een rapport van de adviescommissie die de door het kabinet voorgenomen proef onderzocht. Het rapport werd donderdag gepresenteerd aan de verantwoordelijke ministers Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) en Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA).

De commissie, die onder leiding staat van André Knottnerus, adviseert om Helmond, Hoorn, Lelystad, Midden-Groningen, Roermond, Tiel en Zutphen als controlegemeenten bij het experiment te betrekken. De lijst met tien gemeenten die wat de commissie betreft gaan experimenten met legale wietteelt lekte woensdag al uit. Na vier jaar moeten de resultaten in die gemeenten vergeleken worden met de situatie in de zeven controlegemeenten.

Grootstedelijke uitdagingen

De vier grote steden willen niet meedoen, omdat zij zeggen niet te kunnen voldoen aan de voorwaarde dat elke coffeeshop in de gemeente participeert in de proef. Omdat deelname van een van deze ‘G4’ van belang is „gezien de specifieke uitdagingen in deze steden”, adviseert de commissie te onderzoeken of Utrecht alsnog een rol kan spelen in het experiment. Het kabinet ziet hier echter geen heil in, schreven ministers Bruins en Grapperhaus donderdag aan de Tweede Kamer.

Tot slot adviseert de commissie dat de aan de Duitse grens gelegen gemeenten Coevorden, Oldambt en Venlo bij de evaluatie worden betrokken „gezien hun relevante ervaringen wat betreft grensoverschrijdende afstemming en samenwerking”.

Experiment in tien gemeenten

De eigenlijke proef moet wat betreft de commissie worden gehouden in Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Zaanstad, Heerlen en Hellevoetsluis. Deze gemeenten werden geselecteerd uit een lijst van 23 kandidaten die zich voor het experiment hadden aangemeld. In deelnemende gemeenten zullen coffeeshops legaal geteelde, op kwaliteit gecontroleerde wiet en hasj in- en verkopen. Het kabinet hoopt de softdrugsmarkt zo uit het criminele circuit te halen.

In de tien deelnemende gemeenten zijn 79 coffeeshops gevestigd, aldus ministers Bruins en Grapperhaus. Dat is 14 procent van het totaalaantal in Nederland. De lijst met de tien genomineerde gemeenten lekte woensdag al uit via persbureau ANP. Ministeriële stukken stonden toen per abuis even online.