Aantal overvallen stijgt, vooral maaltijdbezorgers vaker slachtoffer

criminaliteit

Het aantal overvallen is het afgelopen halfjaar met 18 procent gestegen. Met name maaltijdbezorgers zijn steeds vaker slachtoffer, bevestigt de politie donderdag na berichtgeving van het AD.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden ruim honderd meer overvallen gepleegd dan in dezelfde periode in 2018, toen het er 649 waren. In de jaren ervoor daalde het aantal overvallen juist consequent, van ruim 2.100 in 2012 tot 1.100 in 2017. Tot de categorie ‘overval’ rekent de politie gewelddadige berovingen van onder meer woningen, waardetransporten en bedrijven. Berovingen van maaltijdbezorgers worden eveneens tot deze categorie gerekend omdat bedrijven bij dit soort overvallen indirect doelwit zijn. In de eerste zeven maanden van 2018 hadden 42 berovingen op bezorgers plaats. Dit jaar waren dat er in diezelfde maanden meer dan twee keer zoveel. Hoewel de buit vaak klein is – wat pizza’s en kleine hoeveelheden cash – kunnen roofovervallen tot psychisch en lichamelijk letsel leiden, waarschuwde het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid eerder dit jaar. (NRC)