Brieven

Songfestival: Maastricht heeft ervaring met minstreels en moet winnen

Vrijdag wordt bekend welke stad in 2020 het Songfestival mag organiseren: Rotterdam of Maastricht. Op historische gronden verdient Maastricht de eer. Rond het jaar 1200 organiseerde de landgraaf van Thüringen jaarlijks een zangwedstrijd voor minstreels op zijn kasteel de Wartburg bij Eisenach, waarvoor elke minstreel een uitnodiging zou hebben willen ontvangen. Er was ook toen al een rangorde van Europese zangers. De Maastrichtse zanger Hendrik van Veldeke , die in het Limburgs van zijn tijd schreef, gold als de beste. De beeltenis van alle toenmalige zangers komt voor in het Weingartner, en in het Manessische Liederhandschrift dat hem indeelt bij de graven en vrijheren; een hoge rang. Misschien heeft hij een keer die strijd om de beste Europese minstreel gewonnen. Een van de Duitse biografen, Wilhelm Wilmanns, van een andere Minnesänger, Walther von der Vogelweide, schrijft over Veldeke dat zijn roem door geheel Duitsland ging en hem tot de „vader van de hoofse epiek” maakte. Niet voor niets siert een standbeeld van de zanger ook het Hendrik van Veldekeplein in Maastricht. Je kunt de wedstrijd op de Wartburg beschouwen als een vroege voorloper van het huidige Eurovisie Songfestival. Het zou de commissie die besluit over de toewijzing sieren als ze dit aspect meeweegt.


oud-docent Hovo