‘Overleden wielrenner Lambrecht viel door reflector op wegdek’

De Belgische renner Bjorg Lambrecht kwam tijdens de Ronde van Polen ten val door een reflector die uit de weg stak.

Kaarsen op de plek waar Lambrecht overleed. Naast de verkeersstrepen zijn de reflectoren te zien.
Kaarsen op de plek waar Lambrecht overleed. Naast de verkeersstrepen zijn de reflectoren te zien. Foto Andrzej Grygiel/EPA

De Belgische wielrenner Bjorg Lambrecht die eerder deze maand overleed tijdens de Ronde van Polen, raakte van de weg door een reflector. Dat heeft de Poolse plaatsvervangend officier van justitie Malwina Pawela-Szendzielorz dinsdag gemeld aan Poolse media. De 22-jarige renner van Lotto-Soudal verloor door de reflector de controle over zijn fiets en viel tegen een betonnen rioolbuis.

Het Openbaar Ministerie in Rybnik, de plaats waar het ongeval gebeurde, baseert zich op getuigenissen van twee renners van Team Emirates die vlak achter Lambrecht fietsten. “Zij zagen hoe hij in aanraking kwam met de reflector en de controle verloor. Hij draaide daardoor eerst naar rechts, toen naar links, waarna hij van de weg ging en de [betonnen] duiker raakte.”

Lees meer over gevaren in het wielrennen: ‘Alle risico’s uitbannen gaat niet’

De reflectoren van 10 bij 10 centimeter liggen op meerdere plekken aan de rand van de weg en steken 1,8 centimeter boven het wegdek uit. Pawela-Szendzielorz spreekt over een tragedie. „Het is triest dat reflectoren, bedoeld om de verkeersveiligheid te verbeteren, de oorzaak van zo’n tragedie zijn.”

Uit de autopsie bleek dat de wielrenner ernstige inwendige bloedingen had overgehouden aan zijn val. Na het ongeluk is hij nog naar het ziekenhuis vervoerd, maar hij kon niet meer gered worden.