Oud-wielrenner Jan Ullrich veroordeeld voor mishandeling

Jan Ullrich, die in 1997 als eerste Duitser de Tour de France won, mishandelde in augustus vorig jaar een prostituee in een hotelkamer in Frankfurt.

Jan Ullrich in mei 2014.
Jan Ullrich in mei 2014. Foto Gian Ehrenzeller/EPA

De voormalige Duitse topwielrenner Jan Ullrich is woensdag veroordeeld voor het mishandelen van een prostituee in augustus vorig jaar. De rechtbank in Frankfurt legde Ullrich woensdag een boete op van 7.200 euro, aldus persbureau Reuters.

Lees ook: Arrestatie is nieuw dieptepunt in neergang van Ullrich

Ullrich werd vorig jaar in een hotel in Frankfurt aangehouden. Onder invloed van drugs en drank had hij de 31-jarige vrouw met zijn hand om haar nek tegen de muur gedrukt en geslagen. Ze had geweigerd de eerder ontvangen 600 euro terug te geven aan Ullrich. De vrouw moest medisch worden behandeld. Vlak na de mishandeling kon Ullrich niet verhoord worden omdat hij te zeer onder invloed was.

De voormalig wielrenner was na de beëindiging van zijn wielercarrière in 2007 aan lager wal geraakt. Hij kampte met een alcohol- en drugsverslaving. Kort voor de mishandeling was hij in zijn woonplaats op Mallorca gearresteerd omdat hij herhaaldelijk in aangeschoten toestand zijn buurman, de Duitse acteur Til Schweiger, had lastiggevallen. Kort hierna besloot hij naar Duitsland te reizen om af te kicken. Hij had het een „nieuw begin” genoemd tegenover de krant Bild. In 2015 was hij al eens gearresteerd voor rijden onder invloed.

Ullrich was in 1997 de eerste Duitser die de Tour de France won. Hij werd ook vijf keer tweede en een keer derde. Ullrich was een van de grootste concurrenten van Lance Armstrong, de Amerikaanse renner die tussen 1999 en 2005 zeven opeenvolgende Tourzeges behaalde. Later werden die hem afgepakt na een dopingbekentenis. Ook Ullrich gaf in 2013, een jaar na Armstong, toe dat hij doping heeft gebruikt.