Hypotheekrentes dalen heel snel

Huizenmarkt Normaal is augustus een rustige maand in hypothekenland. Nu past de ene na de andere bank haar hypotheekrente aan.

Foto ANP

Het duurde even. Maar nadat de marktrentes deze zomermaanden laagterecord op laagterecord stapelden, haken nu ook de hypotheekrentetarieven aan.

Hypotheekaanbieders vallen deze maand over elkaar heen bij het neerwaarts aanpassen van hun tarieven. ABN Amro paste haar hypotheekrentes in augustus al vijf keer neerwaarts aan. ING gooide de rente deze maand vier keer omlaag.

Het is gebruikelijk dat hypotheekverstrekkers hun tarieven jaarlijks meermaals aanpassen, naar aanleiding van de marktrente en vanuit concurrentieperspectief. Maar de huidige frequentie is uitzonderlijk, stellen kenners van de hypotheekmarkt.

„Dit is bijzonder. Normaal is augustus een vakantiemaand”, zegt Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. „Vorige week verlaagden vier op de vijf geldverstrekkers hun rentes”, ziet Oscar Noorlag van financieel dienstverlener Van Bruggen Adviesgroep. „Ook deze week komen weer veel verlagingen voorbij. Iedereen kijkt naar elkaar.”

Dat concurrentie een rol speelt, erkent ook een woordvoerder van ABN Amro. Maar „veruit de belangrijkste reden” is volgens hem de daling van de rente op de kapitaalmarkt. „Hierdoor is het voor de bank mogelijk om goedkoper kapitaal aan te trekken en dus ook binnen de markt scherpe rentes te bieden op hypotheken.”

De belangrijkste graadmeter voor de hypotheekkosten van banken is de rente op Nederlandse staatsobligaties. Die is al enige tijd negatief, waardoor beleggers dus moeten betalen om geld te mogen uitlenen. Deze zomerweken daalde de rente echter extra hard: van -0,18 procent op 1 juli naar -0,58 procent nu.

Banken staken het voordeel dat zij de afgelopen tijd met de lage rente behaalden in eigen zak. Hun marges op hypotheken groeiden zelfs, zo meldden ABN Amro en ING recent rondom de presentatie van hun bedrijfsresultaten.

ABN Amro stelt ook nu dat de renteverlagingen niet ten koste van de marges hoeven te gaan. „Bij de presentatie van de halfjaarcijfers heeft [topman] Kees van Dijkhuizen aangegeven dat de verhoging van het marktaandeel van ABN AMRO in hypotheken tegen gezonde marges heeft plaatsgevonden.”

De lage rente holt het verdienmodel van banken niet uit: door de hypotheken lopen ze nog steeds binnen.

Op het oog lijken de rentedalingen van afgelopen weken verwaarloosbaar. Zo daalde de rente bij ING voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) deze maand in negen dagen van 1,79 procent naar 1,65 procent. Maar over een periode van 10 jaar scheelt deze rentedaling een consument met een annuïteitenhypotheek ter hoogte van de NHG-grens van 294.000 euro, maar liefst 3.600 euro aan rente.

Hagedoorn verwacht niet dat de bodem van de hypotheekrentes al is bereikt. De Europese Centrale Bank heeft al gehint op verdere renteverlagingen. „Daarnaast staan we aan het begin van het herfstseizoen waarin geldverstrekkers traditioneel veel concurreren op hypotheektarieven om hun targets te halen. De marges van de banken liggen bovendien nu hoger dan een jaar geleden. Ze hebben dus nog ruimte om verder met de rente te dalen.”