Britse regering krijgt goedkeuring voor schorsing parlement tot 14 oktober

Een schorsing maakt het voor het Britse parlement moeilijker een No Deal-Brexit tegen te houden. Lagerhuis-voorzitter John Bercow noemt het een „constitutionele schande”.

Britse agenten arresteren een demonstrant die voor het parlement in Londen aan het protesteren was.
Britse agenten arresteren een demonstrant die voor het parlement in Londen aan het protesteren was. Foto Henry Nicholls/Reuters

De Kroonraad van het Verenigd Koninkrijk heeft woensdag ingestemd met het voorstel van de Britse regering om het parlement te schorsen tot 14 oktober. Premier Boris Johnson had eerder die dag koningin Elizabeth hierom gevraagd. In een brief aan parlementsleden schreef de premier dat de eerste stappen om het parlement te schorsen op 9 september worden gezet. Volgens de Kroonraad kan het parlement vanaf 12 september geschorst worden. Met deze controversiële stap wordt het voor parlementsleden moeilijk om een No Deal-Brexit tegen te houden.

Het parlement zou volgende week voor het eerst weer bijeenkomen. Johnson wil het parlement met enkele weken schorsen om op 14 oktober met de Queen’s Speech, de Britse versie van de Troonrede, een nieuw parlementair jaar in te luiden. Op die dag presenteert de regering de plannen voor het komend jaar, waaronder die voor de Brexit. Op 31 oktober verlaat het VK de Europese Unie, met of zonder akkoord, aldus Johnson. Met de schorsing hebben de parlementariërs minder tijd om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal de Europese Unie verlaat.

Schorsing

Johnson zegt dat het parlement desondanks „ruimschoots de tijd” heeft om te debatteren over de Brexit-plannen. Ook ontkende de premier dat hij met deze stap komt om oppositieleden de wind uit de zeilen te halen, in hun poging een No Deal-Brexit te voorkomen. Hij noemde dit „volledig onwaar”. Hij zegt dat de regering zich vooral richt op Binnenlandse Zaken en dat de schorsing niets met de Brexit te maken heeft. Coalitiepartner DUP zei de plannen van Johnson te verwelkomen. Het Britse pond daalde in een reactie in waarde.

Het is gebruikelijk dat in de periode voorafgaand aan de Queen’s Speech het parlement tijdelijk wordt opgeschort. Maar nu de oppositie zich beraadt op een plan om een eventuele No Deal-Brexit te blokkeren, wordt de stap van Johnson gezien als een politiek besluit. Hierdoor wordt koningin Elizabeth betrokken bij een politieke beslissing.

Kritiek

Lagerhuis-voorzitter John Bercow noemt het een „constitutionele schande”. Volgens de voorzitter is het doel van de schorsing om ervoor te zorgen dat in het parlement niet langer kan worden gediscussieerd over de Brexit. Labour-leider Jeremy Corbyn zei „ontzet te zijn door de roekeloosheid van de regering van Johnson”. Hij noemde de schorsing een „bedreiging voor onze democratie”. Volgens de Britse krant The Guardian zou de oppositieleider in een brief aan de koningin zijn zorgen hebben geuit en haar hebben gevraagd om een afspraak.

Guy Verhofstadt, de Brexit-onderhandelaar van het Europees Parlement, laat op Twitter weten dat de schorsing weinig goeds voorspelt voor een stabiele relatie met de EU.

Twitter avatar guyverhofstadt Guy Verhofstadt “Taking back control” has never looked so sinister. As a fellow parliamentarian, my solidarity with those fighting for their voices to be heard. Suppressing debate on profound choices is unlikely to help deliver a stable future EU - UK relationship. https://t.co/NyCoLA8nFe

Het Conservatieve parlementslid Dominic Grieve noemde het plan tegenover de BBC „schandalig” en waarschuwde dat Johnson misschien een motie van wantrouwen tegemoet kon zien. De premier van Schotland Nicola Sturgeon zegt op Twitter dat als parlementariërs het plan niet kunnen tegenhouden „vandaag de geschiedenis zal ingaan als een duistere [dag] voor de Britse democratie”.

Twitter avatar NicolaSturgeon Nicola Sturgeon So it seems that Boris Johnson may actually be about to shut down Parliament to force through a no deal Brexit. Unless MPs come together to stop him next week, today will go down in history as a dark one indeed for UK democracy. https://t.co/68lFnEgiyr

De Amerikaanse president Donald Trump schreef woensdagmiddag in een reactie op Twitter dat het „erg moeilijk” wordt voor Labour-leider Corbyn om een motie van wantrouwen in te dienen tegen Johnson. „Zeker omdat Boris precies is waar het VK naar op zoek was en hij ‘geweldig’ zal blijken.”

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Would be very hard for Jeremy Corbyn, the leader of Britain’s Labour Party, to seek a no-confidence vote against New Prime Minister Boris Johnson, especially in light of the fact that Boris is exactly what the U.K. has been looking for, & will prove to be “a great one!” Love U.K.