26 doden bij ‘door criminelen aangestoken’ brand in Mexicaanse bar

Volgens de Mexicaanse president hebben criminelen de brand in een bar in Coatzacoalcos aangestoken. 26 mensen kwamen om.

Omstanders troosten elkaar na de brand in de bar in de Mexicaanse stad Coatzacoalcos.
Omstanders troosten elkaar na de brand in de bar in de Mexicaanse stad Coatzacoalcos. Foto Angel Hernandez/Reuters

Bij een brand in een bar in de Mexicaanse stad Coatzacoalcos zijn dinsdagavond 26 mensen omgekomen. Elf anderen raakten gewond. Dat hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Onder de doden zijn tien vrouwen en zestien mannen. Volgens president André Manuel López Obrador is het vuur aangestoken door „criminelen”.

De brand vond plaats in de bar Caballo Blanco in de havenstad Coatzacoalcos, in het zuiden van het land. Volgens de autoriteiten kwamen acht mannen het pand binnen, waarna zij de nooddeuren afsloten en de bar in brand zetten. Ook zouden de mannen met vuurwapens hebben geschoten. President López Obrador spreekt woensdag over een „inhumane aanslag”.

Wie er achter de aanval zit, is vooralsnog onduidelijk. In de deelstraat Veracruz komt zeer veel bendecriminaliteit voor. In 2012 kwamen bij een grote brand in een casino in het noorden van het land 53 mensen om het leven. Het vuur werd aangestoken door het Zeta drugskartel. Dit kartel is ook actief in Coatzacoalcos.

De gouverneur van de staat roept de politie op Twitter op de zaak grondig te onderzoeken. Hij schrijft dat in Veracruz „criminele groepen niet langer getolereerd” worden. Volgens García was mogelijk ene Ricardo N., bijgenaamd La Loca (de gek), betrokken. Hij werd afgelopen juli nog opgepakt en na 48 uur weer vrijgelaten.