Zweeds OM niet in hoger beroep tegen rapper A$AP Rocky

In een veelbesproken zaak kreeg de Amerikaanse rapper een voorwaardelijke celstraf opgelegd voor mishandeling. Het is niet duidelijk of hij zelf in beroep gaat.

Rapper A$AP Rocky bij zijn optreden op festival Lowlands op 18 augustus.
Rapper A$AP Rocky bij zijn optreden op festival Lowlands op 18 augustus. Foto Kippa Ferdy Damman/ANP

Het Zweedse OM legt zich neer bij de straf die de Amerikaanse rapper A$AP Rocky eerder deze maand kreeg voor mishandeling. Dat meldt persbureau Reuters dinsdag. Rakim Mayers, de echte naam van de artiest, werd door een rechtbank in Stockholm veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf. Ook moet hij een schadevergoeding betalen aan de 19-jarige man die door hem en twee anderen geslagen werd.

De Zweedse openbaar aanklager zegt tegen Reuters dat hij liever een zwaardere straf had gezien, maar dat hij na beraad besloten heeft niet in beroep te gaan. Tegen Mayers was zes maanden geëist. De aanklager is in ieder geval tevreden dat de rechter niet bewezen acht dat Mayers uit zelfverdediging handelde, zoals de rapper beweert.

Slaan en schoppen

A$AP Rocky en drie leden van zijn entourage werden begin juli in de Zweedse hoofdstad gearresteerd. Zij waren in conflict geraakt met twee jongens die, zo beweerden zij, hen volgden en een van Rocky’s bodyguards hadden aangevallen. Op videobeelden is te zien dat de ruzie op een gegeven moment uit de hand loopt en dat Mayers en twee anderen een van de jongens op de grond gooien en op hem inslaan en -schoppen.

Lees ook: Organisatie Lowlands bevestigt: A$AP Rocky treedt zondag op

De 30-jarige rapper heeft altijd beweerd dat hij onschuldig was en dat hij uit zelfverdediging handelde. Het is nog niet bekend of Mayers zelf in beroep gaat tegen de uitspraak. De twee anderen uit zijn entourage kregen dezelfde straf opgelegd. Zij moeten tezamen een schadevergoeding van omgerekend 1.200 euro betalen aan het slachtoffer. De derde persoon die kort na de vechtpartij gearresteerd werd in Stockholm, kwam al kort erna vrij.

Trump

De zaak kreeg veel aandacht toen de Amerikaanse president Donald Trump zich ermee ging bemoeien. Op Twitter zei hij met de Zweedse premier te gaan praten over Rocky’s arrestatie. Die reageerde vervolgens door te zeggen dat Zweden een onafhankelijk rechtssysteem heeft en dat zij niets aan zijn gevangenneming kan doen.

A$AP Rocky had op 18 augustus een optreden op Lowlands. De uitspraak in de zaak kwam enkele dagen ervoor, waardoor het nog lang spannend was of hij daadwerkelijk op het podium zou staan.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just spoke to @KanyeWest about his friend A$AP Rocky’s incarceration. I will be calling the very talented Prime Minister of Sweden to see what we can do about helping A$AP Rocky. So many people would like to see this quickly resolved!