Vrees voor tientallen doden door schipbreuk voor Libische kust

Voor de kust van de Libische stad Khoms is een boot met migranten gezonken. Tot dusver zijn vijf lichamen geborgen, zeker twintig personen worden nog vermist.

Er wordt gevreesd voor tientallen doden.
Er wordt gevreesd voor tientallen doden. Foto Stringer/EPA

Tientallen migranten die onderweg waren van Libië naar Europa zijn mogelijk dinsdag overleden bij een schipbreuk. Tot nu toe zijn vijf lichamen uit het water gehaald, er wordt gevreesd voor de dood van zeker twintig anderen. Dat hebben de Libische kustwacht en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR bekendgemaakt.

De geborgen doden zijn een vrouw en een kind uit Marokko en drie mannen afkomstig uit Somalië en Soedan. 65 migranten zijn gered. Zij komen uit landen als Soedan, Egypte, Marokko en Tunesië. Er waren zeker negentig mensen aan boord toen de boot zonk voor de kust van Khoms, 120 kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli.

Lokale vissers en de Libische kustwacht zoeken naar opvarenden. UNHCR roept op tot meer „opsporing-en-redding-capaciteit” op de Middellandse Zee. De VN-vluchtelingenorganisatie vindt onder meer dat de restricties op reddingsboten van ngo’s van tafel moeten. Sinds juni is het voor reddingsschepen met migranten aan boord verboden om aan te leggen in Italiaanse havens.

Twitter avatar yaxle Charlie Yaxley If today’s tragic numbers are confirmed, the number of people drowned in the Mediterranean in 2019 will have reached close to 900. UNHCR is calling for urgent increase in search+rescue capacity on the central Med, including lifting of restrictions on NGO boats.

Dinsdag werd ook bekend dat het Duitse reddingsschip Eleonore niet mag aanmeren in Italië en Malta. Aan boord van het schip zitten sinds maandag 101 migranten, die zijn opgepikt op de Middellandse Zee. Volgens de kapitein van de boot van noodhulporganisatie Mission Lifeline zijn de opvarenden momenteel niet in gevaar. Mocht dat veranderen, dan zal hij naar eigen zeggen ook zonder toestemming aanleggen in Italië of Malta.

De situatie doet denken aan wat er de afgelopen weken gebeurde met een schip van de Spaanse organisatie Open Arms. Deze lag meer dan twee weken voor de kust van het Italiaanse eiland Lampedusa maar mocht nergens afmeren. Tijdens de patstelling verslechterden de omstandigheden aan boord en gevreesd werd voor de mentale en fysieke gesteldheid van de migranten. Uiteindelijk mochten de opvarenden van boord op last van de Italiaanse justitie.