Trumpblog

US Space Command opgericht om ruimte te verdedigen

In dit blog houdt NRC het belangrijkste nieuws over de Amerikaanse president Donald Trump en diens regering bij.

We sluiten dit blog af. Voor al het nieuws over de Amerikaanse president Trump kunt u hier verder lezen.

US Space Command moet ruimte verdedigen

President Donald Trump heeft donderdag bekendgemaakt dat het Pentagon een ruimtecommando heeft opgericht dat als onderdeel van het ministerie van Defensie verantwoordelijk zal zijn voor alle veiligheidsmissies in de ruimte. Het US Space Command (of: Spacecom) zal geleid worden door een hoge generaal van de luchtmacht.

„De gevaren voor ons land evolueren, net als wij. Spacecom zal de vitale belangen van Amerika in de ruimte verdedigen, agressie afschrikken en Amerika’s rivalen ver achter zich laten”, aldus Trump.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Establishment of the U.S. Space Command! https://t.co/NQkxxw910S

Hij noemde de ruimte een aparte veiligheidsregio naast land, zee, lucht en cyberspace. „We weten dat de beste manier om conflicten te voorkomen, is om je voor te bereiden op de overwinning.”

Het nieuwe ruimtecommando zal zich volgens de president onder meer gaan bezighouden met de navigatie door middel van satellieten en het monitoren van buitenlandse raketlanceringen. Bij de bekendmaking noemde Trump Spacecom de voorloper van de US Space Force, een nog te vormen legeronderdeel dat nog goedgekeurd moet worden door het Congres.

Lees ook: America First en de ruimte is next

Volgens Trump zal het Space Command „binnenkort worden opgevolgd door de United States Space Force als de zesde tak van de Amerikaanse strijdkrachten”.

Trump zegt nu ook bezoek aan Polen af

Donald Trump heeft voor de tweede keer in korte tijd een bezoek aan een Europese bondgenoot afgezegd. Nadat de Amerikaanse president een reis naar Denemarken eerder deze maand afblies omdat het Groenland niet zou willen verkopen, heeft hij nu Polen gedumpt vanwege een orkaandreiging.

Financieel persbureau Bloomberg meldt donderdagavond dat Trump komend weekend niet aanwezig zal zijn bij de herdenking van het begin van de Tweede Wereldoorlog in Warschau. Vicepresident Mike Pence vervangt hem, omdat orkaan Dorian aanstaande maandag Florida kan bereiken.

The Washington Post schreef vorige week al dat Trump weinig zin had in zijn bezoek aan Polen. De president is niet dol op lange reizen en zou na het afzeggen van de Deense trip speciaal voor de herdenking de Atlantische Oceaan over moeten vliegen.

Het afzeggen is een klap in het gezicht van de populistische Poolse regering. Met het vertrek van de Britten probeert Polen Amerika’s nieuwe beste vriend in de EU te zijn, onder meer door veel vloeibaar gas uit de VS te importeren en fors te investeren in Defensie. Kort voor de Poolse parlementsverkiezingen in oktober zou Trump als eerste Amerikaanse president ooit aanwezig zijn bij de herdenking van de Duitse inval in Polen op 1 september 1939.

Correctie (30 augustus 2019): In een eerdere versie van deze bijdrage werd foutief gesproken van „vicepremier” Mike Pence. Pence is vicepresident. Dat is hierboven aangepast.

Oud-FBI-directeur Comey schond regels, maar wordt niet vervolgd

De voormalige FBI-directeur James Comey heeft door het lekken van een memo weliswaar de interne regels van de FBI geschonden, maar wordt daarvoor niet vervolgd. Dat heeft de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie donderdag bekendgemaakt. Comey lekte tijdens zijn tijd bij de FBI een briefje naar een kennis bij The New York Times, in de hoop dat een publicatie van de krant tot een justitie-onderzoek zou leiden. Toen Comey in 2017 uiteindelijk werd ontslagen, bracht hij de inhoud van de memo zelf naar buiten.

Hoewel destijds Comey geen gevoelige staatsinformatie heeft gelekt, neemt Justitie het de oud-directeur wel kwalijk dat hij het heft in eigen hand heeft genomen door te lekken. „Wanneer huidige of voormalige medewerkers van de FBI het voorbeeld van de oud-directeur volgen en zelf gevoelige informatie prijsgeven vanwege hun persoonlijke overtuigingen, dan kan de FBI zijn handhavingstaken niet meer goed uitvoeren.”

De memo deed verslag van een gesprek dat president Donald Trump had met Comey en waarin de president hem vroeg om het onderzoek naar de voormalige Nationale Veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken.

Comey en Trump lagen gedurende diens tijd bij de FBI geregeld met elkaar overhoop. De voormalig directeur had namelijk ingestemd met een onderzoek dat moest uitmaken in hoeverre Trump tijdens zijn presidentscampagne in 2016 had samengewerkt met de Russen. Het onderzoek werd uitgevoerd door speciaal aanklager Robert Mueller, die in maart zijn bevindingen naar buiten bracht. Daaruit bleek dat er geen overtuigend bewijs was dat Trump de wet heeft overtreden door contact te hebben met de Russen.

Twitter avatar Comey James Comey DOJ IG "found no evidence that Comey or his attorneys released any of the classified information contained in any of the memos to members of the media." I don’t need a public apology from those who defamed me, but a quick message with a “sorry we lied about you” would be nice.

Kirsten Gillibrand niet meer in de race voor presidentskandidaat van Democraten

De Democratische senator Kirsten Gillibrand heeft haar kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 woensdag beëindigd. Dat heeft de politica uit de staat New York, die eerder een veelbelovende kandidaat leek, laten weten via Twitter.

Today, I am ending my campaign for president.

I am so proud of this team and all we've accomplished. But I think it’s important to know how you can best serve.

To our supporters: Thank you, from the bottom of my heart. Now, let's go beat Donald Trump and win back the Senate. pic.twitter.com/xM5NGfgFGT

— Kirsten Gillibrand (@SenGillibrand) August 28, 2019

„Het is belangrijk om te weten wanneer het niet het juiste moment voor je is”, aldus de 52-jarige senator in een videoboodschap. Ze nam haar besluit nadat ze er niet in slaagde zich te kwalificeren voor een debat van Democratische kandidaten in september. Daarvoor waren 2 procent steun in tenminste vier peilingen nodig, en 130.000 unieke donoren.

Gillibrand bleef steken op 0 procent steun, ondanks een maandenlange campagne met een sterke focus op vrouwenrechten en familiezaken. Ze profileert zich als een krachtige voorvechter van de #MeToo-beweging en komt op voor de bescherming van het recht op abortus.

Onder sommige Democraten lag Gillibrand echter moeilijk wegens haar rol bij het vertrek van haar voormalige collega Al Franken. Die Democraat uit Minnesota kondigde in december 2017, tijdens de hoogtijdagen van de #MeToo-beweging, zijn vertrek aan wegens beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Gillibrand liep voorop bij pleidooien voor zijn ontslag, dat achteraf door velen wordt beschouwd als overhaast.

Gillibrand, een voormalige Afgevaardigde namens een district in het noorden van de staat New York, werd in 2009 benoemd tot senator als opvolger van Hillary Clinton. Ze won haar zetel bij een speciale verkiezing in 2010, en werd in 2012 en 2018 herkozen. Ze riep de Democraten op zich te verenigen om president Donald Trump volgend jaar te verslaan, maar heeft zich nog niet achter een andere kandidaat geschaard.

Door haar vertrek is het veld van kandidaten die het namens de Democraten willen opnemen tegen Trump geslonken tot twintig. Oud-vicepresident Joe Biden en de progressieve senatoren Bernie Sanders en Elizabeth Warren gelden als de voornaamste kanshebbers.

Trump: Bolsonaro werkt hard aan bosbranden in Amazone

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump werkt zijn Braziliaanse ambtgenoot Jair Bolsonaro „heel hard” aan de bestrijding van de bosbranden in de Amazone. „Hij werkt heel hard aan de Amazone-branden en verricht in alle opzichten goed werk voor de Brazilianen – niet makkelijk”, schreef Trump dinsdag op Twitter. Brazilië en Bolsonaro kunnen rekenen op de steun van de Verenigde Staten, verzekerde Trump.

I have gotten to know President @jairbolsonaro well in our dealings with Brazil. He is working very hard on the Amazon fires and in all respects doing a great job for the people of Brazil - Not easy. He and his country have the full and complete support of the USA!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 27, 2019

Bolsonaro bedankte Trump op zijn beurt ook via Twitter voor zijn steun. „We bestrijden de bosbranden met geweldig succes. Brazilië is en zal altijd een internationaal ijkpunt blijven op het gebied van duurzame ontwikkeling.”

Bolsonaro wil excuses

Eerder op dinsdag verbond Bolsonaro extra voorwaarden aan de hulp die de G7 maandag aanbood voor de bestrijding van de branden, het gevolg van een oplopende vete tussen hem en de Franse president Emmanuel Macron. Bolsonaro eist dat Macron eerst zijn excuses aanbiedt voor een aantal opmerkingen. Daarna kan er gepraat worden over de investering van 20 miljoen dollar voor de bestrijding van de bosbranden, zei Bolsonaro volgens persbureau Reuters.

Macron betichtte de Braziliaanse president onder meer van liegen en wenste de Brazilianen een geschiktere leider toe, nadat Bolsonaro de vrouw van Macron bespot had op Facebook. Die opmerkingen moet Macron inslikken, eiste Bolsonaro. „Daarna kan er gepraat worden.”

Lees ook: Is de Amazone van Brazilië of van de hele wereld?

Macron noemde Bolsonaro's lezing van de G7-steun in een toespraak „een misvatting”. Volgens de Franse president is het geld niet louter bestemd voor Brazilië, maar ook voor de andere landen in het Amazonegebied.

Macron kondigde maandag tegen het einde van een bijeenkomst van de G7 aan dat de in het Franse Biarritz verzamelde wereldleiders bereid waren om 20 miljoen dollar (18 miljoen euro) in de bestrijding van de bosbranden te steken. Bolsonaro zat niet te wachten op de hulp van de club van rijke geïndustrialiseerde landen. „Dat is alsof we een kolonie of niemandsland zijn”, schreef hij eerder op Twitter.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in het Trumpblog van week 35. Ook deze week houden we u weer op de hoogte van het laatste nieuws rond de Amerikaanse president Donald Trump.

Hier vindt u het blog van vorige week: Republikein Walsh tweede uitdager van Trump in presidentsrace