Standbeeld Johan Cruijff onthuld op plein voor stadion van FC Barcelona

Foto Alejandro Garcia/EPA
Foto Alejandro Garcia/EPA

Salid y disfrutad. Oftewel: ga het veld op en geniet. Het zijn de woorden die Johan Cruijff in 1992, voorafgaand aan de finale van de Europa Cup I, meegaf aan de spelers van FC Barcelona. Door een vrije trap van Ronald Koeman won de Catalaanse ploeg in de verlenging met 1-0 van Sampdoria.

Cruijff overleed in 2016 op 68-jarige leeftijd. zijn beroemde uitspraak is nu vereeuwigd op de sokkel van een standbeeld, dat FC Barcelona maandag in aanwezigheid van Cruijffs familie op het plein voor het stadion Camp Nou onthulde. Bovenop de sokkel staat een gebeeldhouwde Cruijff van 2,5 meter, in karakteristieke pose wijzend met zijn vinger. Het beeld, inclusief sokkel vier meter hoog, is gemaakt door een Nederlands bedrijf dat twintig jaar terug ook een bronzen standbeeld vervaardigde voor de beeldentuin van de KNVB.

Daar blijft het niet bij. Deze dinsdag opent FC Barcelona zijn nieuwe tweede stadion, vernoemd naar de ‘nummer 14’: Estadi Johan Cruyff. In dit stadion gaan het tweede elftal en de vrouwenploeg, van onder meer Lieke Martens en Stefanie van der Gragt, spelen. Het stadion wordt dinsdag geopend met een wedstrijd tussen de hoogste jeugdteams van FC Barcelona en Ajax. (NRC)