Rechter verlengt voorlopige hechtenis Jos B.

Dinsdag vond in de zaak-Nicky Verstappen een pro forma-zitting plaats. Volgens de rechtbank zijn de verdenkingen tegen B. te zwaar om de hechtenis te schorsen.

Betrokkenen komen aan bij de besloten schouw die dinsdag plaatsvond op de Brunssummerheide in de zaak over Nicky Verstappen.
Betrokkenen komen aan bij de besloten schouw die dinsdag plaatsvond op de Brunssummerheide in de zaak over Nicky Verstappen. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Jos B. blijft voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Maastricht dinsdag bepaald na de vierde pro-formazitting in de zaak over de verdwijning en dood van Nicky Verstappen. B. wordt verdacht van het misbruiken en het doden van de elfjarige jongen.

De zitting was voornamelijk een herhaling van zetten. Advocaat Gerald Roethof betoogde dat zijn cliënt onschuldig was, Jos B. zweeg, en het OM hield vol dat er genoeg bewijs is tegen de verdachte. Roethof benadrukte dat B. nu een jaar in voorarrest zit en dat er te weinig bewijs is hem langer vast te houden. De rechtbank oordeelde dat de verdenkingen tegen de 56-jarige Limburger te zwaar om de hechtenis te schorsen.

Het scenario dat Roethof dinsdag andermaal schetste van Nicky Verstappens verdwijning is dat de jongen wegliep van het kamp waar hij verbleef en een natuurlijke dood, bijvoorbeeld uitdroging, stierf. Op het lichaam van de jongen werden 21 sporen van B.’s dna gevonden, waarvan 18 op zijn onderbroek. Roethof zegt dat deze per ongeluk op het lichaam van de jongen beland kunnen zijn. Al eerder zei hij dat er geen sperma of bloed op Verstappens lichaam is gevonden. In de buurt van de vindplaats van de jongen lag wel een tissue met sperma, maar dat bleek niet van Jos B. afkomstig te zijn.

Het OM zei dinsdag nadrukkelijk dat er geen aanwijzingen zijn dat Verstappen door uitdroging of onderkoeling om het leven is gekomen. De officier van justitie noemde de beweringen van Roethof „losse flodders” en wees op de achttien dna-sporen van B. die op de onderbroek van Verstappen gevonden zijn.

Schouw

Eerder dinsdag vond een zogeheten schouw plaats, een bezichtiging van het plaats delict. De rechters, de griffier, de verdachte, zijn advocaat, twee officieren van justitie, vier familieleden van Nicky Verstappen en Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, bezochten de Brunssummerheide. In het natuurgebied werd 21 jaar geleden het lichaam van de elfjarige jongen gevonden.

De schouw, waarbij van de rechter geen media aanwezig mochten zijn, duurde van 10.00 tot 14.00 uur. Het doel van het bezoek aan de Brunssummerheide was dat de rechtbank een beeld kan vormen bij belangrijke plaatsen in het dossier-Verstappen.

Op 20 november vindt de regiezitting plaats. Dat is een zitting ter voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van de zaak, die vermoedelijk begin volgend jaar begint. Een datum daarvoor is nog niet vastgesteld.

Correctie (27 augustus 2019): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Jos B. verdacht wordt van de moord op Nicky Verstappen. Dat moest zijn het misbruiken en het doden van Nicky Verstappen. Dit is aangepast.

Lees ook: De heide lijkt niet meer op de plek waar Nicky gevonden werd