Rechtbank Den HaagSyriër die spioneerde moet Nederland verlaten

Een Syrische man die in Duitsland heeft gespioneerd voor de Syrische veiligheidsdiensten, heeft terecht geen asiel gekregen in Nederland. Dat heeft de rechtbank Den Haag eerder deze maand geoordeeld, blijkt uit de uitspraak die maandag is gepubliceerd.

De Syriër speelde de namen van landgenoten door die tegen het regime waren. Als deze mensen in Syrië werden opgepakt, werden zij vastgezet en gemarteld. De man mag de komende tien jaar niet in Nederland komen.

De man zelf stelt dat hij „vanuit een civiele hoedanigheid” werkte voor het regime. Hij verblijft sinds 2017 in Nederland en hoopte hier asiel te krijgen omdat zijn vrouw en kinderen hier ook wonen. Ook zou hij als sunnitische ex-ambtenaar in zijn geboorteland niet veilig zijn, hij vreest voor represailles van het shi’itische regime.

De rechtszaak kwam tot stand nadat het ministerie van Justitie en Veiligheid de asielaanvraag van de man had afgewezen. Volgens het ministerie vormt de Syriër „op ernstige gronden een gevaar voor de openbare orde en veiligheid” vanwege zijn werk bij de Syrische veiligheidsdiensten. (NRC)