Opiatencrisis

Boete van 572 miljoen dollar voor farmaceut Johnson & Johnson

Het Amerikaanse medisch bedrijf Johnson & Johnson moet 572 miljoen dollar (515 miljoen euro) betalen omdat het medeverantwoordelijk is voor de opiatencrisis in de Verenigde Staten. Dat heeft een rechter in de Amerikaanse staat Oklahoma bepaald na een wekenlang proces. Dat bedrag is beduidend lager dan de eis van ruim 17 miljard dollar. De aanklager betoogde dat Johnson & Johnson mede aansprakelijk is voor de opiatencrisis in de VS, omdat het bedrijf de markt zou hebben overspoeld met krachtige pijnstillers en daarmee een openbare crisis veroorzaakte. Sinds 2000 zijn honderdduizenden Amerikanen overleden aan overdoses pijnstillers. Het farmacieconcern zegt niets verkeerd te hebben gedaan en noemt de pijnstillercrisis een „complex sociaal probleem”. (ANP)