OM: voldoende feiten die wijzen op zedenmisdrijf overleden Assenaar

De man die dit weekend overleed na een schermutseling met vijf mannen, was waarschijnlijk betrokken bij een zedenmisdrijf.

De speeltuin in de Assense wijk Peelo.
De speeltuin in de Assense wijk Peelo. Foto Kees van de Veen

De politie heeft voldoende feiten gevonden die erop wijzen dat de man die dit weekend overleed in Assen, betrokken was bij een zedenmisdrijf. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Justitie geeft geen details over het mogelijke misdrijf en schrijft alleen dat deze in de speeltuin heeft plaatsgevonden waar de man later overleed.

Een woordvoerder van het OM stelt dat de politie zich baseert op een „uitvoerig onderzoek” naar de gebeurtenissen in Assen. Agenten hebben onder meer met getuigen van het vermoedelijke misdrijf gesproken. Het OM wil niet zeggen of er ook filmbeelden van het incident zijn en zo ja, of deze zijn onderzocht. Het stelt dat justitie het nodig achtte om naar buiten te brengen dat er waarschijnlijk sprake was van een zedendelict om duidelijkheid te scheppen:

„Wij merkten in de media en op social media dat een hoop speculaties de ronde doen. Een deel van de verhalen is juist, een ander deel is onjuist. Wij hebben nu voldoende aanwijzingen om hier duidelijkheid over te kunnen creëren.”

Burgemeester van Assen Marco Out zegt tegen Dagblad van het Noorden het goed te vinden dat er „duidelijkheid is gekomen”. Hij noemt het nieuws „verdrietig en lastig voor alle betrokkenen” en stelt dat zij vooral behoefte aan rust hebben.

Lees ook: In de Assense wijk Peelo proberen ze rustig te blijven

Doodsoorzaak nog onbekend

Het is onduidelijk waaraan de man precies aan is overleden. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een sectie verricht, maar kon niet direct vaststellen wat de doodsoorzaak is. Het kan volgens justitie nog „enige tijd” duren voor met zekerheid te zeggen is waaraan hij is overleden.

De man stierf na een aanvaring met een groep van vijf mannen. Zij werden na de schermutseling opgepakt op verdenking van mishandeling, maar zijn inmiddels weer vrijgelaten omdat doodslag is uitgesloten. Ze worden nog wel verdacht van betrokkenheid bij de dood van de man. Later zal besloten worden of zij vervolgd worden.

Speeltuin

De mannen, tussen de 27 en 54 jaar oud, benaderden de 32-jarige man omdat hij onzedelijke handelingen met een vierjarig meisje zou hebben uitgevoerd in de speeltuin. Een van de mannen is de vader van het kind. Er doen verschillende verhalen de ronde over wat er precies zou zijn gebeurd met de kleuter, tot dusver is niet met zekerheid te zeggen wat de man heeft misdaan.

De zaak heeft tot veel commotie geleid in de Assense wijk Peelo. Enerzijds wordt de groep mannen geëerd vanwege hun optreden tegen de vermoedelijke kindermisbruiker. Anderzijds zijn vrienden en kennissen van de overleden man, een dove hovenier en stratenmaker, in rouw. De man zou nooit „rare signalen” hebben afgegeven.