Drie keukenbedrijven beboet voor misleiding consumenten

Brugman, Mandemakers en Keukenconcurrent gaven bezoekers op verkoopbeurzen ten onrechte de indruk dat zij verplicht waren een keuken te kopen.

Brugman kreeg van de drie bedrijven de laagste boete opgelegd.
Brugman kreeg van de drie bedrijven de laagste boete opgelegd. Foto Lex van Lieshout/ANP

De keukenbedrijven Mandemakers, Brugman en Keukenconcurrent zijn beboet voor het misleiden van consumenten tijdens de verkoop van keukens op beurzen tussen 2015 en 2017. De drie bedrijven kregen boetes tot 375.000 euro opgelegd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag.

De drie bedrijven lieten bezoekers op verkoopbeurzen, zoals de 50PlusBeurs, de VT Wonen Beurs en de Huishoudbeurs, een formulier invullen en ondertekenen om in aanmerking te komen voor een speciale korting. Hiermee kon binnen twee jaar een keuken met de afgesproken korting worden uitgezocht in een van de winkels. Volgens het ACM was „alles erop gericht” om daarmee ten onrechte de indruk te geven dat de verplichting was aangegaan een keuken te kopen.

Op het formulier stond vermeld dat het een koopovereenkomst betrof, werd een prijs genoemd en werden betalings- en algemene verkoopvoorwaarden vermeld. Zo stond er dat 30 procent moest worden betaald als werd afgezien van de koop. In werkelijkheid werd met ondertekening van dit formulier geen koopovereenkomst aangegaan. De formulieren zijn op verzoek van de ACM aangepast.

Belemmering van het onderzoek

Brugman kreeg een boete van 250.000 euro opgelegd. De boete van Mandemakers en Keukenconcurrent werd met 50 procent verhoogd tot 375.000 euro, omdat zij het onderzoek naar hun werkwijze belemmerden. De ACM stelt dat het aan de beursmedewerkers van die bedrijven geen vragen mocht stellen over de verkooppraktijken, terwijl iedereen „verplicht is mee te werken aan onderzoek”.

De keukenbedrijven, die in beroep gaan tegen het besluit, zijn alle drie onderdeel van De Mandemakers Groep (DMG). Volgens de laatste bekende jaarcijfers uit 2017 was de omzet van dit concern ruim 785 miljoen euro. De nettowinst was bijna 4 miljoen.

Hoeveel mensen een formulier hebben ondertekend, kan de ACM niet zeggen omdat dit bedrijfsgevoelige informatie is. Een woordvoerder laat wel weten dat op deze verkoopbeurzen voor „miljoenen euro’s aan omzet” wordt gegenereerd met de verkoop van keukens.

Robert Coppens, directeur van DMG, laat bij ANP weten dat hij de straffen „buiten iedere proportie” vindt. Ook is hij het niet eens met de verhoging van de boetes. Volgens Coppens wilde de ACM met beursmedewerkers spreken zonder dat duidelijk was wat de bedrijven werd verweten, waarop DMG voorstelde eerst de directeuren te spreken.