Coffeeshophouder

Uitlevering Van Laarhoven is nu juridisch mogelijk

Het hooggerechtshof in Thailand heeft een cassatieverzoek in de zaak tegen de Brabantse coffeeshopbaas Johan van Laarhoven dinsdag verworpen. Het openbaar ministerie in Bangkok had beroep ingesteld tegen de in zijn ogen te lage straf voor de Nederlander die een gevangenisstraf van twintig jaar uitzit wegens het witwassen van drugsgeld.

Door de afwijzing van de cassatie is de veroordeling van Van Laarhoven onherroepelijk geworden. Dat betekent volgens zijn Nederlandse raadsman Gerard Spong dat er geen enkel formeel beletsel meer is voor uitlevering van zijn cliënt naar Nederland waar het vonnis tegen Van Laarhoven dan kan worden omgezet. Ook het cassatieverzoek tegen de Thaise partner van Van Laarhoven, Tukta, is verworpen.

Deze uitspraak volgt op het gesprek van de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) in Bangkok met de Thaise minister-president en zijn collega van justitie. Grapperhaus is zich persoonlijk met de zaak gaan bemoeien nadat de Nationale Ombudsman eerder dit jaar oordeelde dat het Openbaar Ministerie in Zeeland West-Brabant „onzorgvuldig” had gehandeld. (NRC)