Brieven

Brieven 27/8/2019

Diversiteit (1)

Kunst moet voorop gaan

Ik kan me helemaal vinden in het pleidooi Stop met opdringen witte cultuur (24/8) . Culturele plekken met overheidssteun worden er alleen maar interessanter op – en belangrijker – als ze gemaakt, georganiseerd, bespeeld en bezocht worden door mensen die net zo kleurrijk zijn als de mensen die we op straat zien. Kunst is om voorop te lopen, niet om achter te blijven.

Diversiteit (2)

Dit is ook discriminatie

Hoe wereldvreemd. Eigenlijk is dit een vorm van discriminatie: als de ander niet deelneemt aan onze cultuuruitingen, moeten wij onze cultuur maar aanpassen? Natuurlijk integreren we, maar dat gaat altijd via de weg der geleidelijkheid. Met behoud van eigen cultuur en traditie. We zijn allemaal gelijk hoor.

Diversiteit (3)

Passendere kop

‘Stop met opdringen van grijze cultuur’ was een betere kop geweest.

Diversiteit (4)

Tijd voor een quota

Culturele organisaties moeten diverser worden. Dan vertaalt dit zich vanzelf in een andere programmering en communicatie. Dan hoef je het ook niet meer over ‘hen’ te hebben maar over ‘ons’. Wat mij betreft gebeurt dit met quota, anders gaat deze broodnodige verandering nog heel lang duren.

Elske Doets

Meer balanseikels!

In ‘Meisjes durven hun ambitie niet uit te spreken’ heeft Elske Doets het over ‘balanstrutjes’. Nou, dit ‘balanstrutje’ is getrouwd met een ‘balanseikel’. Samen verdelen we werk, opvoeding, huishouding enzovoorts, zodat we inkomen genereren én tijd hebben om te investeren in zaken die we belangrijk vinden. Niet balanstrutjes zijn het probleem, maar het gebrek aan ‘balanseikels’ en het gebrek aan erkenning van deze unieke soort.

Schaamte

Eindelijk vleesschaamte

Beschaving van een maatschappij valt af te meten aan de wijze waarop men met dieren omgaat, zei Gandhi. Coen Simons schrijft in Geen geluk zonder schaamte (24/8) dat schaamte de grootste producent van beschavingsgerei is geweest. Nu zijn er wéér 1.500 varkens, en bijna 50.000 kippen levend verbrand. Wie kan er anno 2019 nog genieten van een stukje vlees uit de vleesindustrie? Wie kan beweren niet te weten van het megaleed in megastallen? Laten we hopen dat vleesschaamte leidt tot een volgende stap in onze beschaving: een radicaal verbod op megastallen. Halen we ook gelijk onze klimaatdoelstellingen.

Taal

Waarom niet ‘rassisme’?

Weer struikelde ik over het barbarisme racisme, dit keer in de Ombudsman (24/8). Als Frans woord moet het als rasiezme worden uitgesproken, maar het wordt doorgaans als een soort Engels beschouwd. Dan moet het als resism worden verklankt, maar iedereen doet net alsof er rassisme staat. Waarom schrijven we het dan niet zo, net als Rassismus in het Duits?

Rintje

Hondje naar je hart

Hartverwarmend om in Rintjes kleine avonturen die aan de Grote Dingen raakten (23/8) te lezen over Sieb Posthuma’s hondjes. Daarbij horen ook de twee hondjes in de productie Coppelia van het Nationaal Ballet, waarvoor Sieb de decors en kostuums maakte. De rollen van het nieuwsgierige straathondje in een matrozenpakje en het nuffige poedeltje in een roze toiletje hebben al voor veel jeugdige balletdansers een eerste open doekje betekend!