Wat blijft over van Beter Bed zonder Duitsland?

Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: Beter Bed.

Het begint met een melding van het Duitse chemieconcern BASF, oktober twee jaar terug. Bij de productie van schuimvulling voor matrassen is iets misgegaan. Een gevaarlijke concentratie gifstof is erin terechtgekomen. Het Udense bedden- en matrassenbedrijf Beter Bed, dat de vulling van BASF in zijn matrassen gebruikt, legt zijn fabrieken direct stil.

Drie dagen later trekt het chemieconcern zijn waarschuwing terug. De hoeveelheid dichloorbeenzeen blijkt toch niet schadelijk. Voor Matratzen Concord, Beter Beds Duitse dochter, maakt het weinig uit. Het vertrouwen van matrassenkoper én van belegger is gevlogen.

De omzet: die loopt in de belangrijkste markten Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland terug tot 223,5 miljoen euro. Een afname van vele miljoenen, ruim 8 procent.

De beurskoers: sinds de eerste melding van BASF verschrompelt die tot 2 euro per aandeel. Een waardevermindering van 90 procent.

Toegegeven, het gifschandaal is niet het enige probleem van Beter Bed (396 miljoen euro omzet in 2018, 2.807 werknemers). Topman John Kruijssen herhaalt dat meer dan eens sinds zijn aantreden vorig jaar. Zo verkoopt de matrassenfabrikant nauwelijks online. De populaire boxsprings zaten tot kort geleden niet eens in het assortiment. De gewilde one-size-fits-all-matrassen evenmin. Oftewel, zei topman Kruijssen, tijd voor een reorganisatie.

Die reorganisatie is nu bijna een jaar aan de gang. Alan Vandenberghe, die het aandeel Beter Bed volgt voor zakenkbank KBC Securities, dacht in eerste instantie dat die goed verliep. Hij somt op: de verkoop van de Spaanse activiteiten. Het sluiten van 176 Matratzen Concord-winkels (bijna een vijfde van het totaal). Het ontwikkelen van de online en de business-to-businessactiviteiten. Allemaal goede initiatieven, aldus Vandenberghe.

Bij de publicatie in januari van de jaarresultaten bleek dat de omzet in Duitsland weliswaar nog steeds daalde, maar minder hard dan dezelfde periode een jaar eerder. En pas echt hoopgevend: in Nederland en België groeien de inkomsten behoorlijk, met respectievelijk 8,7 en 4,2 procent.

Maar toen kwamen de eerste rapporten van 2019. De Benelux: stagnatie. Duitsland: de vrije val is terug, met een omzetafname van 20 procent. Het verraste analist Vandenberghe. „Ik was enthousiast over wat ze aan het doen waren, maar het was blijkbaar niet genoeg.”

Nog verrassender vindt Vandenberghe de aankondiging, eind juni, dat Beter Bed onderzoekt of het zijn Duitse activiteiten kan verkopen. De neergang die de gifmelding van BASF twee jaar geleden mede inzette, komt daarmee tot een voorlopig dieptepunt.

De vraag is: wat blijft over van Beter Bed als Matratzen Concord wegvalt? De verkoop van boxsprings, twijfelaars en pocketveringmatrassen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is goed voor meer dan de helft van de inkomsten. Wat het verdient aan de verkopen in Zweden – het enige andere land buiten Nederland waar Beter Bed nog actief is – en met zijn groothandelsactiviteiten is verwaarloosbaar.

Vandenberghe is optimistisch. Beter Bed mag na een verkoop van de ‘Duitse tak’ dan wel kleiner worden, wat overblijft is een gezonder bedrijf. „Maar wat gebeurt er met de beursnotering? Een klein bedrijf dat de beurs opgaat, dat is een leuk verhaal. Zo’n bedrijf kan groeien. Maar een klein bedrijf dat vroeger groot was?” Het is een stuk moeilijker om dan nog beleggers aan te trekken.

Vrijdag volgen de tweedekwartaal- en halfjaarcijfers. Vermoedelijk maakt het Udense bedrijf dan meer bekend over de toekomst van de Duitse activiteiten.