Voormalig Volkswagen-topman Ferdinand Piëch (82) overleden

Piëch, een kleinzoon van VW-grondlegger Ferdinand Porsche, leidde het concern tussen 1993 en 2002. Hij zakte zondag in elkaar tijdens een etentje.

Ferdinand Piëch kijkt onder de motorkap van een Volkswagen Golf tijdens een VW-evenement in 2007.
Ferdinand Piëch kijkt onder de motorkap van een Volkswagen Golf tijdens een VW-evenement in 2007. Foto Peter Steffen/EPA

Voormalig Volkswagen-topman Ferdinand Piëch is zondag op 82-jarige leeftijd overleden. De Oostenrijker zakte in elkaar tijdens een etentje in de Beierse plaats Rosenheim en stierf in het ziekenhuis, melden Der Spiegel en Handelsblatt maandag.

Piëch was de kleinzoon van Ferdinand Porsche, de grondlegger van zowel Porsche als Volkswagen. Piëch was van 1993 en 2002 directeur van VW, waarna hij voorzitter werd van de raad van toezicht. In 2015 vertrok hij daar na een interne machtsstrijd met toenmalig bestuursvoorzitter Martin Winterkorn. Dat was een paar maanden voor Volkswagen op grote schaal bleek te hebben gefraudeerd bij de uitstoottests van zijn dieselauto’s, een schandaal dat Winterkorn de kop kostte.

Nadat hij in 1963 als werktuigbouwkundige in dienst was getreden bij Porsche, waar hij sportwagens ontwierp, stapte Piëch over naar Audi. Hij werd in 1988 directeur van dat bedrijf. Vijf jaar later kwam Piëch aan het hoofd te staan van Audi’s moederbedrijf Volkswagen. Op dat moment ging het slecht met VW, maar Piëch bracht daar verandering in. Hij zorgde ervoor dat het concern met Toyota in een strijd belandde om de titel van grootste automaker ter wereld.

Ruzie over macht

Het bedrijfsbeleid van Volkswagen schreef voor dat Piëch op zijn 65ste moest terugtreden als directeur. Hij vervolgde zijn loopbaan als toezichthouder. Vanuit die rol bleef hij grote invloed uitoefenen - op de werkvloer stond Piëch ook wel bekend als der Alte.

Lees ook: Patriarch Volkswagen sneuvelt in zijn herfst

Piëchs carrière bij Volkswagen hield vier jaar geleden op. Hij distantieerde zich publiekelijk van Winterkorn, die VW sinds 2007 leidde. Dat deed hij uit onvrede met de prestaties van het autoconcern, maar ook omdat de mannen in een ruzie waren beland over macht. Piëch wilde na zijn uiteindelijke afscheid een vinger in de pap houden door zijn vierde echtgenote Ursula aan te stellen in de raad van toezicht, maar Winterkorn wilde die positie zelf.

De andere leden van de raad van toezicht, onder wie Piëchs neef Wolfgang Porsche, hadden er in april 2015 genoeg van en zegden het vertrouwen op in de voormalige directeur. Piëch trok zijn conclusies en verliet VW. In 2017 verkocht hij zijn aandelen in het bedrijf.