Nederlandse hockeyvrouwen winnen voor de tiende keer de Europese titel

De Nederlandse hockeyvrouwen zijn zondagmiddag in Antwerpen voor de tiende keer Europees kampioen geworden. In de finale versloeg de ploeg van bondscoach Alyson Annan buurland Duitsland met 2-0. Daarmee kwalificeerde Oranje, de nummer één van de wereld, zich ook direct voor de Olympische Spelen van Tokio, volgend jaar. De Nederlandse hockeysters zijn ook regerend wereldkampioen. De ploeg domineert het vrouwenhockey al ruim tien jaar.

De Nederlandse mannen moesten in België genoegen nemen met de bronzen medaille. De ploeg van Max Caldas won zaterdagavond met 4-0 van Duitsland in de strijd om de derde plaats. De mannen zijn daarmee nog niet geplaatst voor ‘Tokio 2020’. In het laatste weekend van oktober staan twee kwalificatieduels in eigen land op het programma. Mogelijke tegenstanders daarbij zijn Pakistan, Oostenrijk of China.

Bij de mannen werd België zaterdag voor eigen publiek voor het eerst Europees kampioen. In de finale waren de Belgen veel te sterk voor Spanje, dat eerder in de halve finale Nederland de weg had versperd. België won met afgetekende cijfers: 5-0. De ploeg van de Nieuw-Zeelandse succescoach Shane McLeod pakte in december vorig jaar in India ook al voor de eerste keer de wereldtitel. Bij de Spelen van Rio de Janeiro (2016) eindigde België als tweede, na een nederlaag in de finale tegen Argentinië. Door de Europese titel in Antwerpen zijn de Red Lions al geplaatst voor de Spelen in Tokio.

Topscorer Welten Pagina S6