Media mogen niet aanwezig zijn bij schouw in zaak-Nicky Verstappen

Onder meer journalistenvakbond NVJ had geëist dat de pers toegang krijgt tot de schouw op de Brunssummerheide in Limburg, die dinsdag wordt gehouden met verdachte Jos B.

De rechtbank in Limburg bepaalde dat de schouw niet toegankelijk is voor pers en publiek.
De rechtbank in Limburg bepaalde dat de schouw niet toegankelijk is voor pers en publiek. Foto Chris Keulen

Media mogen dinsdag niet aanwezig zijn bij het bezoek van de rechtbank aan de locatie waar Nicky Verstappen dood is gevonden. Dat heeft de rechter in Den Haag maandag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door diverse mediaorganisaties. De eerdere uitspraak van de rechtbank in Limburg blijft daarmee staan.

Het Genootschap van Hoofdredacteuren, journalistenvakbond NVJ en enkele media spanden vorige week woensdag een kort geding aan tegen de gemeente Brunssum en de rechtbank in Limburg. Zij eisten toegang tot de schouw op de Limburgse Brunsummerheide. Bij een schouw wordt een misdrijf in aanwezigheid van de verdachte zoveel mogelijk gereconstrueerd. In actualiteitenprogramma Jinek liet Peter R. de Vries als woordvoerder van de familie weten dat de familie Verstappen geen bezwaar had tegen de aanwezigheid van cameraploegen.

De rechter in Den Haag wil de eerdere uitspraak van de rechtbank in Limburg niet ter discussie stellen omdat er dan sprake zou zijn van een verkapt hoger beroep. De uitspraak in kort geding is dus gebaseerd op een formeel-juridisch argument en geeft geen uitsluitsel over het principiële punt of media zijn toegestaan.

Lees ook: Lees ook: De Brunssummerheide lijkt niet meer op de plek waar Nicky gevonden werd

De rechtbank in Limburg had de toegang voor pers en publiek eerder geblokkeerd „om de schouw ordentelijk en veilig te laten plaatsvinden.” Tijdens het kort geding wees de advocaat van de rechtbank op „de rust die bij een schouw aanwezig moet zijn”, waardoor het „niet ongebruikelijk” is dat pers wordt geweerd. Het kort geding werd mede aangespannen tegen de gemeente Brunssum, omdat zij een noodverordening heeft afgegeven. Daardoor mag niemand het gebied waar de schouw, zo’n twee bij twee kilometer, wordt uitgevoerd dinsdag betreden. Het gebied is vanaf maandagavond afgesloten.

Maatschappelijke impact

Tijdens de schouw bekijken de partijen in het proces plekken die een rol spelen in het dossier, onder andere de locatie waar 21 jaar geleden het lichaam van de 11-jarige Nicky Verstappen werd aangetroffen. De belangenorganisaties en media zijn van mening dat de openbaarheid van de schouw „van groot belang is” vanwege de „grote maatschappelijke impact van de zaak”. Door de toegang tot de schouw te weigeren wordt volgens hen afbreuk gedaan aan de persvrijheid.

De media die meededen aan het kort geding waren NOS, RTL Boulevard, RTL Nieuws, Hart van Nederland, De Telegraaf, ANP, Algemeen Dagblad en Nu.nl. Zij stelden eerder deze week voor om één cameraploeg af te vaardigen naar de schouw en de beelden te delen met alle geïnteresseerde media. Volgens de rechtbank in Limburg verstoort een bewegende cameraploeg „ernstig”.

Opnieuw in gesprek

Hoofdredacteur van het AD Hans Nijenhuis, een van de partijen die het kort geding had aangespannen, zegt teleurgesteld te zijn door de uitspraak maar deze tegelijkertijd ook „bemoedigend” te vinden. Volgens Nijenhuis heeft de kortgedingrechter wel erkend dat het invoelbaar is dat media bij de schouw aanwezig hadden willen zijn.

Namens vakbond NVJ zegt voorzitter Thomas Bruning teleurgesteld te zijn in de uitspraak van de rechter: „De rechter zegt het besluit van een collega niet te willen overdoen, maar geeft vervolgens diverse redenen waarom het redelijk zou zijn om op toch de pers toe te laten”. De partijen gaan opnieuw in gesprek met de rechtbank Limburg om te kijken of aanwezige pers toch mogelijk is, zegt Bruning.

Lees ook: Jos B. vindt het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen oneerlijk

Jos B. wordt ervan verdacht de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998 te hebben ontvoerd, misbruikt en gedood. De jongen verdween tijdens een zomerkamp op de Brunsummerheide en werd een dag later dood teruggevonden. Vorig jaar kwam B. door een positieve match bij een groot DNA-verwantschapsonderzoek in beeld. Daarop werd het signalement van de Limburger internationaal verspreid en werd hij aangehouden in een afgelegen gebied bij Barcelona. De Limburger ontkent enige betrokkenheid bij de verdwijning.