Traangas en waterkanon in Hongkong

Protesten Anti-regeringsprotesten zijn dit weekeinde uitgelopen op onlusten. Voor het eerst heeft de politie waterkanonnen ingezet.

De politie van Hongkong heeft zondag traangas en waterkanonnen ingezet tegen demonstranten die met stenen gooiden, op een tweede achtereenvolgende dag van gewelddadige confrontaties na een week van relatieve rust.

Een agent loste een schot in de lucht, zo heeft de politie verklaard – vermoedelijk is het de eerste keer dat er is geschoten bij de protesten die de Chinese stad al drie maanden in hun greep houden.

Agenten met getrokken vuurwapens stonden tegenover demonstranten met stokken. Betogers met maskers, velen van hen gekleed in het zwart, gooiden zowel zaterdag als zondag met stenen en molotovcocktails naar de politie. Eerder in het weekend vormden vele duizenden demonstranten uit protest een menselijke keten met een lengte van zo’n veertig kilometer.

De gewelddadigheden vormen een escalatie van de protesten tegen de Chinese regering in Hongkong, de voormalige Britse kroonkolonie die vreest voor erosie van zijn speciale vrijheden. Voor het eerst zijn bij de protesten, de ernstigste crisis in Hongkong sinds de overdracht door het Verenigd Koninkrijk aan China in 1997, waterkanonnen ingezet.

Demonstranten vernielden straatverlichting met camera’s, die zij als een surveillancemiddel beschouwen. Ze gooiden winkelruiten in en gooiden bussen traangas terug naar de politie. Ook goten ze wasmiddel op straat, om het wegdek glad te maken voor de politie. Straten werden geblokkeerd, waardoor het verkeer in delen van de stad stil kwam te liggen.

Hoewel spoorbedrijf MTR zijn dienstregeling had aangepast om mensen ervan te weerhouden naar de demonstraties te komen, verzamelden tienduizenden betogers zich bij een sportstadion in de containerhaven Kwai Chung voor een protestmars. De overgrote meerderheid van deze mensen demonstreerde vreedzaam.

De protesten in Hongkong, die begonnen naar aanleiding van een wetsvoorstel voor uitlevering van verdachten aan China, gaan de twaalfde week in. Vorige week dinsdag heeft Carrie Lam, de leider van Hongkong, tijdens een persconferentie aangegeven de dialoog aan te willen gaan. Het wetsvoorstel is opgeschort, maar nog niet ingetrokken. (AP/Reuters)