Brieven

Brieven

BIG-registratie

En de anesthesist dan?

Er is veel ophef over de wijze van registreren en daarmee mogelijk aparte verantwoordelijkheid van mbo- en hbo-verpleegkundigen. Maar net zo bijzonder is het dat operatieassistenten en anesthesiemedewerkers, die veel zelfstandige handelingen uitvoeren, helemaal niet geregistreerd zijn in het BIG-register (beroepen individuele gezondheidszorg) . Dit is opmerkelijk, omdat het BIG-register voorbehouden is aan diegene die (indien bekwaam) zelfstandig de bij dat beroep behorende voorbehouden handelingen kan verrichten. Als erkenning lijkt het me meer dan wenselijk dat de wet BIG ook bij hen wordt toegepast, omdat daarmee ook gelijk de beroepstitel wettelijk beschermd wordt en gevoerd mag worden.


orthopedisch chirurg

Pikant grapje

Verkoop dat eiland

Fokke en Sukke zagen Merkel woedend wegrennen toen Rutte Schiermonnikoog niet wilde verkopen (23/8). Een pikante grap, want Schiermonnikoog was ooit privaat bezit van een Duitse graaf. Na de Tweede Wereldoorlog is het eiland door de Staat der Nederlanden onteigend om geen andere reden dan dat de eigenaar een Duitser was. Nederland heeft hem niet schadeloos gesteld. De Duitse overheid heeft hem jaren later een symbolisch bedrag betaald. In 1946 heeft de stad Groningen erop aangestuurd het eiland als geheel te kopen en de recreatie verder te ontwikkelen. Dat leverde een botsing op met de Friezen, die nog even hoopten dat het een 1-aprilgrap was. Zij namen hun Oosterbuur kwalijk dat hij „een vlaag van kinderlijke begerigheid vertoonde.” (Leeuwarder Courant, 1 april 1946.)

Plofkip

Boodschappenverbazing

Seidell en Remmers pleiten voor een duurzaamheidsbijdrage op vlees en zuivel, een pleidooi dat mijn recente boodschappenverbazing bevestigt (Maak vlees duurder en groenten goedkoper, 21/8). Ik kocht bij een grote supermarkt een pakje tofu: 11,06 euro per kilo. Een kilo gewone kipfilet kost 7,50 euro de biologische variant 27,99 euro. Zolang de optie bestaat een kilo kipfilet voor zo’n lage prijs te kopen, zullen weinig mensen die de smaak van kip waarderen en de bereidingswijze in hun systeem hebben zitten, overstappen.

Gezelschapsdier

We doen het niet goed

Het commentaar Ook dressuurpaarden hebben recht op de warmte van een kudde schetst een realistisch beeld van ‘kuddebehoefte’ bij paarden. Gelijksoortige problematiek speelt bij meer gezelschapsdieren. Vaak hebben mensen meerdere katten, terwijl katten van nature solitaire dieren zijn. Een hond is vaak alleen, maar leeft van nature in een roedel. Het komt ons, de mens, goed uit en dus geloven wij graag dat dieren in de door ons gecreëerde situatie een gewéldig leven hebben. Bij nadere beschouwing valt daar vaak best op af te dingen.


dierenarts

Brazilië

De bosbrandfeiten

Het siert NRC dat ze, aan de hand van een gedegen analyse, laat zien dat de berichtgeving over de bosbranden in Brazilië in allerlei media (inclusief NRC zelf) overdreven lijkt (De Amazone brandt – maar hoe fel?, 23/8). Ik realiseer me dat bosbranden ernstige consequenties kunnen hebben, maar de discussie moet altijd gebaseerd zijn op feitelijke informatie. Het is spijtig dat deze nuancering niet wordt opgepikt door andere media.

Ikje

Maar later niet zeuren hè

Glimlachend las ik het ‘ikje’ over zes-jarige Sture die zich over zijn school beklaagde: „Weer een saaie dag achter mijn bureau.” Neil deGrasse Tyson zei al: „We spend the first year of a child’s life teaching it to walk and talk and the rest of its life to shut up and sit down.” Ja, beste Sture, je hebt een punt. Maar weet dat steeds meer docenten in het VO deze ontwerpfout ook zien en hun lessen herontwerpen. Maar dan later niet klagen over ‘die docenten die me met hun activerende didactiek zo keihard laten werken, denken en onderzoeken’ hè?