Bijna honderd bedrijven naar Nederland vanwege Brexit

De bedrijven vrezen voor een No Deal-Brexit, waarbij het VK zonder afspraken en handelsovereenkomsten de EU verlaat.

De locatie aan de Amsterdamse Zuidas waar een kantoor voor het geneesmiddelenbureau Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) wordt gebouwd.
De locatie aan de Amsterdamse Zuidas waar een kantoor voor het geneesmiddelenbureau Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) wordt gebouwd. Foto Koen van Weel/ANP

Een groeiend aantal bedrijven vertrekt vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland vanwege de groeiende onzekerheid over de Brexit. Bijna honderd bedrijven hebben de overstap al gemaakt omdat het VK uit de Europese Unie treedt. Dat meldt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) maandag. Volgens de organisatie, die namens de Nederlandse overheid buitenlandse bedrijven naar Nederland probeert te halen, overwegen nog eens 325 Britse bedrijven de oversteek.

De bedrijven vrezen een No Deal-Brexit, waarbij het VK zonder afspraken en handelsovereenkomsten de EU verlaat. Dit zou betekenen dat Britse bedrijven hun toegang tot de Europese markt verliezen - een scenario dat steeds reëler lijkt te worden. De meeste bedrijven die de oversteek maken verhuizen naar Amsterdam, maar een deel gaat ook naar Rotterdam of andere plekken binnen de Randstad. Het gaat om 98 bedrijven die fysiek de overstap maken en dus niet om bedrijven die alleen op papier hun hoofdkantoor in Nederland vestigen.

Europees Geneesmiddelen Agentschap

Verschillende financiële dienstverleners zoals AMBest, Norinchukin en UK P&I, en mediabedrijven zoals Bloomberg, MarketAxess en het Europese hoofdkantoor van tv-zender Discovery maakten onlangs de overstap naar Nederland. Ook elektronicagigant Sony maakte eerder dit jaar bekend vanuit Londen naar Nederland te verhuizen. Maar daarbij gaat het alleen om een hoofdkantoor op papier, dus Sony wordt niet meegerekend in de cijfers van het NFIA.

Ook andere Japanse bedrijven hebben besloten hun Europese hoofdkantoor uit het VK weg te halen. Zo kondigde Panasonic bijvoorbeeld al eerder de komst naar Nederland aan, net als de Japanse bank MUFG. Daarnaast is ook het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) vanuit Londen naar Amsterdam verhuisd.

2.500 banen

De eerste zestig bedrijven die de afgelopen twee jaar naar Nederland zijn verhuisd, hebben volgens het NFIA ongeveer 2.500 banen opgeleverd en zijn goed voor zo’n 310 miljoen aan investeringen. Het wordt begin volgend jaar bekend wat de overige bedrijven hebben opgeleverd. Dat jaarrapport wordt dan ook gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Volgens het NFIA willen nog niet alle bedrijven kenbaar maken dat ze verhuizen, omdat ze soms nog belangen hebben in het VK.

Het aantal bedrijven dat de overstap maakt zal waarschijnlijk stijgen, denkt het NFIA, naarmate de onzekerheid over de Brexit toeneemt. Toch zegt Jeroen Nijland, commissaris van de NFIA: „Brexit blijft slecht nieuws voor Nederland, al zullen de komende jaren meer bedrijven voor ons land kiezen.”

De bedrijven zijn volgens de NFIA vaak afhankelijk van vergunningen of uitzendrechten. Volgens een woordvoerder van organisatie is Nederland onder meer aantrekkelijk is voor bedrijven vanwege de goede logistiek en Engelssprekende bevolking. „Ook hebben we een prettig woon- en leefklimaat, een concurrerend fiscaal stelsel en stabiele arbeidsverhoudingen.”