Astronaut beschuldigd van hacken echtgenote vanuit ruimtestation ISS

Het zou het eerste misdrijf zijn dat vanuit de ruimte is gepleegd. Anne McClain, een van de bekendste vrouwelijke astronauten in de VS, wordt beschuldigd van identiteitsdiefstal en het hacken van bankgegevens van haar echtgenote vanuit het internationale ruimtestation ISS. NASA onderzoekt de zaak, zo maakte de ruimtevaartorganisatie afgelopen week bekend.

Volgens The New York Times gaat het om een uit de hand gelopen echtelijke ruzie tussen McClain en haar echtgenote Summer Worden, een voormalige inlichtingenofficier. De twee liggen in een echtscheiding en strijden over de voogdij van de 6-jarige zoon van Worden. De zoon was al een jaar oud toen Worden McClain ontmoette. In 2014 trouwden zij met elkaar en vorig jaar deed McClain bij de rechter een aanvraag voor gedeeld ouderlijk gezag. Daarbij stelde ze dat haar partner explosief is en verkeerde financiële beslissingen neemt. Ook zou ze zijn mishandeld door Worden, maar die aanklacht werd later weer ingetrokken.

Astronaut McClain geeft toe dat ze vanuit de ruimte de bankgegevens van haar echtgenote heeft bekeken, maar zegt dat ze daarvoor toestemming had en dat ze het deed om de financiën van het gezin in de gaten te kunnen houden. Die verantwoordelijkheid zou ze altijd hebben gehad.

Worden vroeg haar bank via welke computers haar account was bezocht en kwam er op die manier achter dat één computer was geregistreerd bij de NASA. Zij heeft daarop een klacht ingediend bij de ruimtevaartorganisatie. McClain zou intussen als eerste vrouw een wandeling door de ruimte maken, maar die is niet doorgegaan. (NRC)