In beeld

Amazone in brand

Het Amazoneregenwoud in Brazilië staat in brand. Het Braziliaanse agentschap voor ruimteonderzoek INPE zegt vorige week 80.000 branden te hebben geteld en tijdens de G7-top afgelopen weekend in Zuid-Frankrijk spraken wereldleiders hun zorgen uit over het enorme oerwoud. NRC selecteerde een aantal foto’s van het gebied dat ook wel omschreven wordt als ‘de longen van de aarde’.

De Amazone bestrijkt een oppervlakte van 7 miljoen vierkante kilometer en is daarmee het grootste oerwoud ter wereld.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
In de Amazone woeden momenteel uitzonderlijk veel branden. Tot woensdag telde de Braziliaanse ruimtevaartorganisatie INPE er 74.115: dat is meer dan ooit is geteld in deze periode.
Foto NASA Earth Observatory/AFP
Wanneer alleen de actieve Braziliaanse gebieden worden meegeteld, is 2019 tot nu toe het meest actieve brandjaar sinds 2010.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Het Braziliaanse agentschap INPE houdt sinds 2013 cijfers bij over het aantal branden. Deze cijfers gelden over het algemeen als betrouwbaar.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Ook in 2016 braken er erg veel branden uit in het regenwoud. 2016 was echter een hevig El Niño-jaar waarin er relatief weinig neerslag viel.
Foto Bruno Kelly/Reuters
Volgens NASA is er dit jaar geen sprake van een El Niño-jaar. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zegt dat het duidelijk is dat de branden zijn aangestoken.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Een groot deel van de branden zou worden veroorzaakt door boeren die stukken bos afbranden voor veeteelt. Dit proces wordt queimada genoemd.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
De druk op president Jair Bolsonaro neemt internationaal toe om meer te doen aan de branden en de boeren die deze mogelijk hebben veroorzaakt.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Afgelopen weekend stuurde Brazilië militairen naar het Amazonegebied om het vuur te blussen. Op de grond staan zeker 44.000 manschappen klaar, zegt de Braziliaanse Defensie.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Het leger wordt ingezet in alle deelstaten waar de Amazone zich over uitstrekt. Daar vallen ook beschermde gebieden waar inheemse groeperingen leven onder.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Vrijdag gingen milieugroepen in diverse Braziliaanse steden de straat op om te eisen dat de branden snel worden aangepakt. Ook bij Braziliaanse ambassades in andere landen werd gedemonstreerd.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Bij de blusacties worden sinds dit weekend ook vliegtuigen van het van het Braziliaanse leger ingezet. Boven de deelstaat Rondonia werd begonnen met blussen vanuit de lucht.
Foto Braziliaanse Luchtmacht/EPA
Braziliaanse aanklagers zijn inmiddels een onderzoek begonnen naar de bosbranden. Dit moet uitwijzen of er minder streng toezicht wordt gehouden op de milieuwetgeving in Brazilië, zoals critici Bolsonaro verwijten.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Volgens een analyse van de BBC zou het aantal boetes voor milieuovertredingen van januari tot deze maand met eenderde zijn afgenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Bolsonaro werd begin dit jaar aangesteld als president.
Foto Ueslei Marcelino/Reuters
Behalve regeringsleiders, zoals de Franse president Emmanuel Macron, hebben ook sterren zich bemoeid met de Amazone. Maandag omschreef de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio de branden als "zeer tragisch".
Foto Bruno Kelly/Reuters