Tientallen aanhoudingen bij protesten Hongkong

Zondag zijn betogers opnieuw de straat opgegaan. De politie grijpt hard in. ‘s Nachts werd bekend dat 29 demonstranten zijn opgepakt.

Een demonstrant gooit zondag een molotovcocktail naar de politie.
Een demonstrant gooit zondag een molotovcocktail naar de politie. Foto Tyrone Siu/Reuters

De politie van Hongkong heeft op zondagochtend lokale tijd bekendgemaakt dat er 29 demonstranten zijn opgepakt nadat protesten zaterdag opnieuw waren verhevigd, na een week van relatieve rust. Dat meldt persbureau Reuters. Zondag gingen betogers opnieuw de straat op. De politie greep hard in.

Betogers gooiden zondag met stenen en molotovcocktails naar de politie. Ook blokkeerden ze straten waardoor het verkeer in delen van de stad stil kwam te liggen. Met traangas en een waterkanon probeerde de politie in Hongkong de protestmars te beëindigen.

Het is de tweede dag op rij dat inwoners de straat op gaan en dat de mars uitloopt op ongeregeldheden. Zaterdag gooide demonstranten ook met stenen en molotovcocktails. De politie reageerde hierop met traangas, wat het al ruim een week niet gebruikt zou hebben bij de protesten. Verschillende metrostations werden gesloten en restaurants evacueerden klanten. De demonstranten trokken ook straatverlichting met camera’s omver, die zij als een surveillancemiddel beschouwen.

Lees ook: Wie zijn de helden, de demonstranten of de politie?

Dialoog

De protesten in Hongkong, die begonnen naar aanleiding van een wetsvoorstel voor uitlevering aan China, gaan de twaalfde week in. Afgelopen dinsdag heeft Carrie Lam, de leider van Hongkong, in een persconferentie aangegeven de dialoog aan te willen gaan. De uitleveringswet is zolang geparkeerd, maar is nog niet ingetrokken.

Voor zondag staan er nieuwe protesten gepland. In de komende weken zouden demonstranen ook opnieuw bij het vliegveld willen protesteren, schrijft de South China Morning Post. Eerder tijdens de protesten moesten op de luchthaven tientallen vluchten geannuleerd worden omdat demonstranten de aankomsthal hadden bezet.