Nederlandse hockeysters veroveren tiende Europese titel

In de finale was Nederland met 2-0 te sterk voor Duitsland. De Oranje hockeysters zijn nu verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

De Nederlandse hockeysters vieren de 1-0 van Kelly Jonker.
De Nederlandse hockeysters vieren de 1-0 van Kelly Jonker. Foto Koen van Weel/ANP

De Nederlandse hockeysters hebben hun status als beste ploeg ter wereld bekrachtigd met de tiende Europese titel. De ploeg van bondscoach Alyson Annan won in de finale van het toernooi in Antwerpen met 2-0 van Duitsland. Kelly Jonker en Lidewij Welten tekenden voor de treffers.

Nederland was in de eindstrijd aanvankelijk de dominante ploeg. De tegenstander liet al snel het initiatief bij Oranje. Caia van Maasakker zwiepte na 10 minuten een strafcorner net naast, maar een goal volgde al snel. Een voorzet van Eva de Goede kwam tegen de stick van Kelly Jonker, die de bal intikte.

In het tweede kwart controleerde Nederland de wedstrijd, hoewel er een schrikmoment was vlak voor rust. Keepster Anne Veenendaal reageerde niet al te alert op een Duitse aanval en werkte met grote moeite de bal weg.

Leeg doel

De stugge Duitse ploeg kreeg in de tweede helft meer vat op het spel en werd gevaarlijker. Oranje bleef ondanks de hitte (dertig graden) alert en agressief. Het was hard werken, maar de ploeg bleef overeind. In de slotfase scoorde Jonker nog bijna haar tweede met een fraai backhandschot uit de draai. De bal vloog net over. Lidewij Welten scoorde in de laatste minuut de 0-2. Na een snelle uitbraak schoot ze de bal in het lege Duitse doel.

Lees ook over de hockeymannen op het EK: Brons baart Nederlandse hockeyers geen zorgen

Oranje begon het EK als de grote favoriet voor de titel. De hockeysters zijn regerend wereldkampioen en de onbetwiste nummer één van de wereld. Het duurde wel even voordat het team in Antwerpen loskwam. De groepswedstrijden tegen België en Spanje eindigden ietwat moeizaam in een gelijkspel (beide keren 1-1).

Tegen het zwakke Rusland speelden de Nederlandse internationals zich in vorm door met liefst 14-0 te winnen. In de halve finales onderstreepte Oranje zijn kracht door regerend olympisch kampioen Engeland met 8-0 te vernederen. (ANP)