Israël voert luchtaanvallen uit op Iraanse doelen in Syrië

Volgens premier Netanyahu waren de Iraniërs van plan om Israël te bestoken met gewapende drones.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een toespraak dinsdag.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een toespraak dinsdag. Foto Efrem Lukatsky/AP

Israël heeft zaterdag luchtaanvallen uitgevoerd op Iraanse troepen in de buurt van de Syrische hoofdstad Damascus. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu laten weten op Twitter. Volgens de premier heeft Israël hiermee voorkomen dat de Iraniërs luchtaanvallen zouden uitvoeren op Israël.

De Iraanse Al Quds-brigade, de internationale tak van de Revolutionaire Garde, zou volgens de premier voorbereidingen treffen om Israël te bestoken met luchtaanvallen. Deze zouden worden uitgevoerd door killer drones. „Als iemand opstaat om jou te vermoorden, vermoord hem dan eerst”, twitterde Netanyahu.

Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn gevallen. Volgens de Syrische luchtmacht zijn de meeste raketten onderschept voordat ze hun doel hadden bereikt en Iran ontkent dat de troepen zijn geraakt. Maar volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat opereert vanuit het Verenigd Koninkrijk, zouden bij de aanvallen twee leden van de shi’itische militie Hezbollah en een Iraniër om het leven zijn gekomen. Eerder op de dag noemde een woordvoerder van het Israëlisch leger noemde de impact van de luchtaanvallen „significant”.

Israëlische drones in Libanon

Zaterdagnacht zouden in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, twee Israëlische drones zijn neergekomen. Volgens een woordvoerder van het Libanese leger zouden de drones zijn neergekomen rond 02.30 uur in een buitenwijk. Een van de drones zou zijn ontploft, hierbij zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Premier Saad Hariri reageerde ontstemd en noemt het een „bedreiging voor de stabiliteit in de regio en een poging om de spanningen te vergroten”. Israël heeft nog niet gereageerd.

Vijanden

Israël en Iran zijn gezworen vijanden en het gebeurt vaker dat Israël militaire doelen van Iran in Syrië bestookt. Iran helpt Syrië in de strijd tegen de gewapende rebellen in eigen land. Met de militaire aanwezigheid in het land vreest Israël dat Iran een nieuw front tegen Israël creëert, vlak langs de grens.

Vorige week werd Israël ervan beschuldigd niet alleen Iraanse doelen in Syrië aan te vallen, maar ook in Irak. Volgens de Volksmobilisatietroepen, een pro-Iraanse militie, zou Israël samen met de Verenigde Staten achter een aanval zitten in een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad Bagdad maandag. Hierbij kwam een burger om het leven en vielen 29 gewonden.