Utrecht en Sparta verzuimen koppositie te pakken

Utrecht verloor van VVV-Venlo, Sparta speelde gelijk tegen PEC Zwolle. Willem II is daardoor koploper na een weekend waarin de grote clubs niet speelden.

Evert Linthorst (m) van VVV-Venlo viert een van de goals die hij scoorde tegen FC Utrecht.
Evert Linthorst (m) van VVV-Venlo viert een van de goals die hij scoorde tegen FC Utrecht. Foto ANP

FC Utrecht en Sparta zijn er zondag niet in geslaagd de koppositie te pakken in de eredivisie. Utrecht verloor thuis met 1-2 van VVV-Venlo, Sparta kwam op bezoek bij PEC Zwolle niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Willem II blijft daardoor bovenaan staan.

Sparta stelde tegen PEC, dat laatste stond op de ranglijst, pas tien minuten voor tijd een punt veilig. Lars Veldwijk maakte er toen 2-2 van. In de blessuretijd leken de Rotterdammers zelfs nog even te gaan winnen, maar een schot van Joël Piroe belandde tegen de paal.

Zwolle was al na acht minuten op 1-0 gekomen, dankzij een goal van Ragnar Ache. Vrijwel meteen daarna bracht Iliass Bel Hassani Sparta weer op gelijke hoogte. Een kwartier na rust zorgde Lennart Thy voor de tweede Zwolse treffer.

Twee goals afgekeurd

Utrecht was in de Galgenwaard de betere ploeg, maar ging toch de rust in met twee doelpunten achterstand. Evert Linthorst maakte beide goals. In de tweede helft kreeg Utrecht genoeg kansen. Twee treffers werden echter afgekeurd, eentje vanwege buitenspel en een andere vanwege een overtreding. Bovendien maakte de VAR een strafschop voor de thuisploeg ongedaan. Alleen Adrián Dalmau kon uiteindelijk in de 76ste minuut iets terug doen.

Lees meer over Nederlandse clubs in Europa in dit vragenstuk

Willem II pakte zaterdagavond de eerste plek in de eredivisie door met 2-1 te winnen van FC Emmen. De Tilburgers staan op negen punten, één meer dan nummer twee Vitesse, dat punten liet liggen bij Heracles Almelo. Sparta staat derde, ook met acht punten. FC Utrecht is zevende, met zeven punten.

Ajax, AZ, Feyenoord en PSV komen dit weekend niet in actie. Hun wedstrijden in de vierde speelronde zijn verplaatst naar eind september. Daar hadden ze zelf om verzocht, aangezien de eredivisieduels voor hen precies tussen cruciale Europese kwalificatiewedstrijden vallen. Van tevoren was al afgesproken dat zo’n verplaatsing mogelijk zou zijn. Goede prestaties van Nederlandse clubs in Europa zorgen er wellicht voor dat in de toekomst meer eredivisieclubs Europees mogen spelen.