Dode man in Rotterdamse woning met tientallen kilo’s drugs

Een andere man werd onwel aangetroffen in de flat in de Rotterdamse wijk Kralingen. De politie onderzoekt nog wat er met de mannen is gebeurd.

Archiefbeeld van een politieauto.
Archiefbeeld van een politieauto. Foto Lex van Lieshout/ANP

In een Rotterdamse flat heeft de politie zondag een dode man aangetroffen. Er lag ook voor tientallen kilo’s aan drugs, melden de politie en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Een tweede man die ook in het huis was, bleek onwel te zijn geworden en is naar het ziekenhuis gebracht. Hij is aangehouden.

Sommige media meldden zondagmiddag dat er in het pand in de wijk Kralingen een compleet drugslab was aangetroffen, maar dat klopt volgens de veiligheidsregio niet. Het lijkt er volgens een politiewoordvoerder meer op dat het pand een verpakkingsplaats was voor drugs. Een deel van de bewoners van het flatgebouw moest na de vondst hun woningen verlaten.

Waardoor het slachtoffer precies is overleden, is nog onduidelijk. De brandweer heeft vastgesteld dat er in elk geval geen sprake was van chemische walmen. De politie houdt de mogelijkheid open dat er sprake was van een drugsoverdosis.

Welke drugs in de flat lagen, weet de politie ook nog niet precies. De woordvoerder gaat uit van een „amfetamine-achtige” drug. De drugsvondst is niet gewogen, maar het gaat minstens om enkele tientallen kilo’s, mogelijk meer dan honderd.

Kogelwerende vesten

Het onderzoek in het pand aan de Louise de Colignylaan is inmiddels afgerond. De bewoners van het flatgebouw mogen terug naar huis. Brandweerlieden en politieagenten die ter plaatse waren, droegen kogelwerende vesten. Dat is volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio standaardprotocol bij vondsten die te maken kunnen hebben met drugshandel.

Lees ook dit achtergrondstuk: ‘Normalisering drugsgebruik tast fundament rechtsstaat aan’

De overleden man was als vermist opgegeven door zijn familie. Zowel agenten als familieleden waren naar hem op zoek, aldus een politiewoordvoerder. De familie vermoedde dat de man zich in de Kralingse flat bevond waar hij uiteindelijk werd aangetroffen.

Begin dit jaar kwamen drie twintigers uit Noord-Brabant om het leven in een drugslab in België. Zij overleden waarschijnlijk doordat ze in hun slaap giftige gassen hadden ingeademd, aldus Omroep Brabant. Eind 2017 vielen er twee doden in een Kaatsheuvelse woonwijk. De slachtoffers hadden koolmonoxide ingeademd terwijl ze aan het werk waren in een werkplaats voor amfetamineproductie.