Handelsoorlog

Trump roept bedrijven VS op om China te verlaten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een reeks tweets het Amerikaanse bedrijfsleven gelast zich terug te trekken uit China. Hij riep ze op om op zoek te gaan naar ‘alternatieven’ voor Chinese leveranciers. Trump reageerde daarmee op de Chinese aankondiging eerder op de vrijdag dat het land Amerikaanse producten ter waarde van 75 miljard euro gaat belasten met hogere importheffingen.

De opmerkingen van de Amerikaanse president leidden tot een heftige negatieve reactie op de beurzen. De Dow Jones leverde direct 500 punten in, een daling van 2 procent. Vertegenwoordigers van het Amerikaanse bedrijfsleven noemden de oproep van de president „onrealistisch” en vrezen grote schade aan de Amerikaanse economie als de handelsoorlog verder escaleert.

De VS en China bestoken elkaar al maanden met heffingen. Begin augustus kondigde Trump een nieuwe ronde importtarieven aan op goederen, met een totale waarde van 300 miljard euro. Twee weken later trok hij dat deels weer in. Al eerder deze maand liet Beijing zijn munt devalueren, waardoor Chinese producten in het buitenland een stuk goedkoper werden. Washington beschuldigde China daarop van koersmanipulatie. (NRC)