G7-blog

Trump in slottoespraak: ik heb een goed gevoel over Iran

In de Franse kuststad Biarritz vindt de komende dagen de G7-top plaats, met zeven grote industrielanden en de Europese Unie. Leiders van Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, de VS, Canada en de EU zullen tot maandagmiddag onder meer vergaderen over de wereldeconomie, Brexit, Iran en het klimaat.

Trump in slottoespraak: ik heb een goed gevoel over Iran

De Amerikaanse president Donald Trump is „onder de juiste omstandigheden” bereid om weer te gaan praten met de Iraanse president Rouhani over een nieuwe nucleaire deal. Dat zou al binnen enkele weken kunnen gebeuren.

„Ik heb een goed gevoel over Iran", zei Trump tijdens de persconferentie na afloop van de G7-top in het Zuid-Franse Biarritz, waar hij samen met de Franse president Emmanuel Macron sprak. „We kunnen snel een deal sluiten”, aldus Trump. „Maar ze mogen geen nucleaire wapens hebben.”

Daarmee lijkt de lijmpoging van Macron te zijn geslaagd. De Franse president werkt achter de schermen al langer aan het oplossen van het conflict tussen Iran en de VS. Dat laaide op nadat Trump vorig jaar eenzijdig de stekker uit het nucleaire akkoord met Teheran trok. Hij was ervan overtuigd dat de Iraniërs, in strijd met de bepalingen in de atoomdeal, nog steeds aan nucleaire wapens werken en terroristen steunen.

Macron zorgde voor een daverende verrassing op de G7-top door een bezoek van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif te orkestreren. Die landde zondagmiddag in de badplaats voor een bliksembezoek. Tijdens de afsluitende persconferentie benadrukte Macron dat de Amerikaanse delegatie ieder moment op de hoogte werd gehouden van het gesprek met Zarif, wat volgens hem „een Frans initiatief” was.

Bolsonaro: Brazilië is geen kolonie

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is niet gediend van de bemoeienis van Emmanuel Macron bij de bosbranden in het Amazonegebied in zijn land. De Franse president zette het onderwerp pontificaal op de agenda in Biarritz, waarna de G7-landen gezamenlijk 20 miljoen dollar toezegden.

Op Twitter beet Bolsonaro van zich af. Hij noemde het „onacceptabel” dat Macron een alliantie heeft opgezet om de Amazone te redden. „Dat is alsof we een kolonie of niemandsland zijn”, schreef Bolsonaro, die vindt dat andere landen de soevereiniteit van Brazilië moeten respecteren. De opmerkingen van Bolsonaro volgden nadat Macron hem eerder beschuldigde van leugens over zijn inspanningen om ontbossing tegen te gaan.

De twee staatshoofden kwamen eerder in conflict door een opvallende opmerking van Bolsonaro over de vrouw van Macron. Die volgde op een Facebook-bericht waarin het uiterlijk van Bolsonaro's vrouw Michelle werd vergeleken met die van Brigitte Macron. „Nu begrijpt u waarom Macron Bolsonaro vervolgt”, schreef iemand in het bericht. Waarop Bolsonaro reageerde: „Verneder de man niet, haha.”

Macron noemde de opmerkingen maandag zeer respectloos en triest. „Omdat ik veel waardering en respect heb voor de mensen in Brazilië hoop ik dat ze binnenkort een president krijgen die wel berekend is op zijn taak”, aldus Macron.

G7 2020 wordt als het aan de Amerikaanse president Trump ligt georganiseerd op het Trump National Doral golfresort. Foto Joe Skipper/Reuters

Trump: G7 volgend jaar op eigen golfresort

Als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt, zal de volgende G7-bijeenkomst georganiseerd worden op zijn resort in Florida. Hoewel het besluit formeel nog genomen moet worden, is het Trump National Doral-golfresort volgens de Amerikaanse president uitermate geschikt.

„Ze houden van de locatie van het hotel, ze zullen het feit dat het direct naast het vliegveld ligt leuk vinden. En het is Miami, dus het is een geweldig gebied,” zei de president maandag tegen verslaggevers. Trump woonde tot nu toe drie bijeenkomsten van de G7 bij, maar vindt de locaties slecht bereikbaar. „Zoveel locaties zijn zo ver weg, de rit is lang, ze hebben helikopters nodig.”

Los van de reis was Trump wel te spreken over de faciliteiten in Biarritz. „We kunnen leren van wat ze hier gedaan hebben, zelfs architectonisch gezien, hoe ze de kamers hebben ingericht en georganiseerd.” Voor onverwachte gasten, zoals de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken die zondag op uitnodiging van de Franse president Macron enkele uren meepraatte, is tijdens een toekomstige G7 in de Verenigde Staten geen plek, zei Trump. „Er zullen geen verrassingen zijn.”

G7 belooft 20 miljoen dollar om Amazoneregenwoud te beschermen

De G7-landen hebben twintig miljoen dollar (ca. 18 miljoen euro) toegezegd om het Amazoneregenwoud te beschermen. Dat meldde de Franse president Macron tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Chileense president Sebastián Piñera.

De bijdrage moet helpen in de strijd tegen bosbranden en moet op de langere termijn initiatieven financieren die het Zuid-Amerikaanse regenwoud - volgens Macron „de longen van de planeet" - gaan beschermen. Macron zei dat de Verenigde Staten het initiatief steunen.

De Franse president bevestigde evenwel berichten dat de Amerikaanse president Trump de G7-sessie over het milieu gemist had. Wel nuanceerde Macron de afwezigheid van Trump. Macron gaf aan lange tijd met Trump gepraat te hebben over de bosbranden in de Amazone. Trump sloeg de werkgroepbijeenkomst over omdat hij volgens Macron andere bilaterale gesprekken had. „Hij was niet bij de bijeenkomst, maar zijn team wel.”

Recordjaar

Deze week was er veel media-aandacht voor oplaaiende branden in grote delen van de Amazone. Dat zou onder meer veroorzaakt worden door toegenomen ontbossing in dat deel van het regenwoud. De nieuwe Braziliaanse president Jair Bolosonaro, sinds dit jaar aan de macht, gaf tijdens zijn verkiezingscampagne meerdere keren aan uit het Klimaatakkoord van Parijs te zullen stappen.

Macron maakt zich grote zorgen over de bosbranden in het Braziliaanse deel van de Amazone, hij sprak voorafgaand aan de G7-top over „een internationale crisis.” De Franse president dreigde vorige week met het intrekken van zijn steun voor het handelsakkoord tussen Latijns-Amerika en de EU als Bolsonaro niet ingrijpt.

Lees meer over de bosbranden in Brazilië: De Amazone brandt – maar hoe fel?

'VS en Frankrijk bereiken akkoord over techtaks'

Franse en Amerikaanse onderhandelaars zijn volgens persbureau Reuters dichtbij een akkoord over de Franse belasting op grote internetbedrijven. De Amerikaanse president Trump en zijn collega Macron zullen het akkoord aan het eind van de G7 toelichten, melden bronnen rond de onderhandelingen aan het persbureau.

De Verenigde Staten waren woedend over de Franse digitaks die vorige maand van kracht werd, omdat het vooral grote Amerikaanse concerns zou treffen. Deze Amerikaanse techbedrijven - Amazon, Google, Facebook en Apple - zouden „op een oneerlijke manier geraakt worden”, aldus een handelsvertegenwoordiger van Trump voorafgaand aan de G7. Trump noemde de Franse wet eerder „onzinnig” en dreigde met importheffingen op Franse wijn.

Die heffingen lijken van tafel nu de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en zijn Amerikaanse evenknie Steven Mnuchin een compromis hebben bereikt buiten de officële vergaderingen van de G7 om.

Wereldwijde oplossing

Frankrijk ziet de digitaks als een tijdelijke oplossing, in afwachting van een wereldwijd akkoord over het heffen van belastingen op digitale bedrijven in OESO-verband. Mnuchin en Le Maire zijn volgens persbureau Reuters overeengekomen dat Frankrijk het verschil tussen de Franse techtaks en een nog te volgen OESO-voorstel terug zal betalen aan de Amerikaanse bedrijven.

Lees ook ook dit artikel over de Franse techtaks. Betaalt Big Tech te weinig belasting?

Hoe lang het akkkoord van de OESO nog op zich zal laten wachten is onduidelijk. Eind dit jaar is er een deadline, maar het is allerminst duidelijk of alle landen het eens zullen worden over de complexe hervormingen van het belastingstelsel. EU-lidstaten werden het dit voorjaar ook niet eens over een EU-brede digitaks.

Frankrijk besloot toen zelf een belasting voor techbedrijven in te voeren. Grote internetbedrijven verdienen in de ogen van de overheid veel aan Franse burgers, maar kunnen daarvoor niet belast worden. De Franse digitaks behelst een omzetbelasting van 3 procent voor techbedrijven met een wereldwijde omzet van meer dan 750 miljoen euro, waarvan minstens 25 miljoen in Frankrijk wordt verdiend.

Trump: China wil weer onderhandelen over handelsakkoord

De gespannen G7-top in het Franse Biarritz loopt maandagmiddag ten einde. Voorafgaand aan de laatste ronde besprekingen - over onder meer klimaat en digitalisering - sprak president Trump met de pers over de ontwikkelingen op de top van geïndustrialiseerde landen.

Trump stelde dat China weer met Amerika aan tafel wil om opnieuw te onderhandelen over een handelsakkoord. „Dit is een positieve ontwikkeling voor de wereld”, zei Trump tegen verslaggevers voorafgaand aan een gesprek met de Egyptische president Sisi. Eerder wekte de Amerikaanse president al de indruk de oplopende handelsoorlog met China te willen temperen, maar daar kwam het Witte Huis later weer op terug. Trump zegt nu dat de Verenigde Staten „zeer serieus” met China gaan praten. „Ik denk dat we een deal zullen sluiten.”

Vrijdag escaleerde Trump de handelsoorlog tussen de twee landen nog door in een reeks tweets het Amerikaanse bedrijfsleven op te roepen zich terug te trekken uit China en op zoek te gaan naar „alternatieven” voor Chinese leveranciers. Amerikaanse beurzen reageerden sterk op het nieuws: de Dow Jones verloor 500 punten en sloot 2,4 procent lager.

De Amerikaanse president Trump en de Egyptische regeringsleider Sisi. Foto Andrew Harnik/AP

'Te vroeg' voor gesprek met Iraanse minister

Trump ontkende ook verrast te zijn door de komst van de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif. Zarif schoof zondagmiddag tot verrassing van velen enkele uren aan bij het topoverleg. Trump zei dat Macron vooraf om goedkeuring had gevraagd om de Iraanse minister naar Biarritz te halen. De situatie in Iran is een heikel punt tussen Trump, die uit de Iran-deal stapte, en Europese leiders, die voor behoud van het akkoord zijn. Iran beloofde in dat akkoord akkoord zijn kernindustrie aan banden te leggen in ruil voor verlichting van economische sancties.

Trump gaf aan de komst van de Iraanse minister te respecteren, maar sprak niet direct met hem. Dat zou volgens Trump te vroeg zijn. „We willen een sterk Iran, en streven geen verandering van het regime na. Het is niet acceptabel hoe Iraniërs gedwongen worden om te leven.” Trump erkende de „financiële stress” van Iran, maar wilde nog geen uitspraken doen over eventuele sanctieverlichtingen.

Lees ook onze analyse over de G7: G7-top kent ondanks Franse inzet de nodige gespannen momenten

Vandaag praten de zeven industriële grootmachten - Amerika, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Canada en Italië - onder meer over klimaatverandering en de gevolgen van digitalisering. Hoewel er geen gezamenlijk slotverklaring komt - Trump weigerde die bij een vorige top te ondertekenen - zullen de Amerikaanse president en zijn Franse ambtsgenoot Macron wel gezamenlijk de pers toespreken na afloop van de top, meldt persbureau AP. Naar verwachting hebben de twee landen een akkoord bereikt over de Franse techtaks op internetbedrijven.

Ook Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk, premier Abe van Japan en de Canadese premier Justin Trudeau zullen na afloop van de G7-top verklaringen afleggen.

Iraanse minister weer naar huis, gesprekken met Fransen verliepen 'positief'

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif is weer vertrokken van de G7-top in Biarritz, na een paar uur van overleg met onder meer de Franse president Emmanuel Macron. De gesprekken zijn „positief” verlopen en „zullen worden voortgezet", liet het Élysée zondagavond volgens persbureau AFP weten.

Zarif sprak eerst drie uur met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian. Vervolgens ging hij in het stadhuis van Biarritz nog een half uur om tafel met Macron. Ook leden van de Duitse en Britse afvaardiging waren daarbij aanwezig. Tot slot ging hij weer naar het vliegveld van de Franse badplaats, waar hij opsteeg met hetzelfde Iraanse regeringstoestel waarin hij eerder op de dag geheel onverwacht in Biarritz was aangekomen.

Bliksembezoek

Het bliksembezoek van Zarif werd pas op het laatste moment afgesproken, aldus de Fransen. „Het was in een paar uur geregeld. Zodra het kon, hebben we de andere Europese landen en de Verenigde Staten op de hoogte gesteld. Zij gingen akkoord.” Macron heeft de Amerikaanse president Donald Trump persoonlijk geïnformeerd over het Iraanse bezoek.

Aan het begin van de dag was duidelijk geworden dat de andere G7-landen aan Frankrijk hadden gevraagd namens hen met Iran in gesprek te gaan. Doel is om de nucleaire deal met Teheran in leven te houden. Trump, die zijn land vorig jaar terugtrok uit die deal, liet snel weten dat hij niets te maken had met het verzoek van de G7-landen aan de Fransen.

Minister Zarif tweette na afloop twee foto's van zijn overleg met Macron:

Iran's active diplomacy in pursuit of constructive engagement continues.

Met @EmmanuelMacron on sidelines of #G7Biarritz after extensive talks with @JY_LeDrian & Finance Min. followed by a joint briefing for UK/Germany.

Road ahead is difficult. But worth trying. pic.twitter.com/oXdACvt20T

— Javad Zarif (@JZarif) August 25, 2019

Trump heeft toch geen spijt van China-aanpak

President Trump heeft geen spijt van de harde aanpak van China, zei een woordvoerder vanmiddag. Hij heeft er alleen maar spijt van dat hij China niet harder heeft aangepakt. Volgens woordvoerder Stephaie Grisham zijn Trumps uitlatingen over China volstrekt verkeerd geïnterpreteerd. Op de vraag of hij spijt had van de harde aanpak, had Trump gezegd dat hij „second thoughts” had.

De oorspronkelijke interpretatie van zijn uitlatingen was verrassend, maar leek logisch omdat hij in dezelfde ontmoeting met de pers zei dat het gesprek met China weer goed liep en dat hij geen economische noodsituatie zou uitroepen om China nog harder aan te pakken. Maar zei Grisham: „President Trump reageerde bevestigend – omdat hij er spijt van heeft dat hij de tarieven niet verder verhoogd heeft.”

Iraanse minister Zarif verschijnt onverwacht op G7-top

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif is zondag geland in Biarritz. Functionarissen van de regering in Teheran bevestigen dat aan persbureau Reuters. Op vluchtradargegevens is ook te zien dat zondagmiddag een Iraans regeringsvliegtuig is aangekomen op de luchthaven van Biarritz.

Volgens Iraanse officials zal Zarif in Teheran niet in gesprek gaan met de Amerikaanse delegatie. Hij zou volgens onbevestigde berichten wel om tafel gaan met de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. De Amerikanen en de Fransen hebben nog geen officiële reactie gegeven op de komst van Zarif.

Zarif arriveert op een interessant moment in de Zuid-Franse badplaats. Eerder op de dag liet de Franse president Emmanuel Macron weten dat de overige G7-landen hem gevraagd hebben namens hen te praten met Iran. De landen maken zich zorgen over de nucleaire deal met Iran, die op losse schroeven staat sinds president Donald Trump de Verenigde Staten terugtrok uit het akkoord.

Trump heeft inmiddels laten weten dat hij niets te maken had met het verzoek van de andere G7-landen aan Frankrijk. Hij heeft het voorstel niet eens besproken, zei hij volgens Reuters. Hij voegde daaraan toe dat hij het prima vindt dat Macron toenadering zoekt tot Iran, maar zelf zijn eigen koers blijft volgen.

De Iraanse minister Javad Zarif tijdens een bezoek aan Parijs vorige week. Foto Geoffroy Van Der Hasselt/AFP

Trump: principeakkoord met Japan over handel

De Verenigde Staten en Japan hebben een principeakkoord gesloten over een nieuw onderling handelsverdrag. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump zondag gezegd in Biarritz op de G7-top. Volgens Trump wordt de deal in september officieel bekrachtigd rond de algemene vergadering van de Verenigde Naties in New York.

De twee landen zijn akkoord op hoofdlijnen op het gebied van landbouw, industrie en digitale handel. Daarbij schermde Trump specifiek met een mondelinge afspraak die hij heeft gesloten met de Japanse president Shinzo Abe over de Japanse aanschaf van „een overmaat aan Amerikaans mais”.

Volgens de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer opent het handelsverdrag nieuwe markten voor een totaal bedrag van 7 miljard dollar (6,2 miljard euro) aan producten. Onder meer verkopers van vlees, varken, tarwe, wijn en ethanol zouden profiteren van de deal.

Abe heeft het principeakkoord bevestigd. Hij sprak wat voorzichtiger over de „potentiële aanschaf” van Amerikaans mais, die in dat geval door de Japanse private sector zou worden gekocht. De Japanse president hoopt verder dat de deal in september getekend kan worden, maar laat weten dat er inhoudelijk nog gesprekken gevoerd moeten worden over het handelsakkoord.

Shinze Abe en Donald Trump zondag tijdens een ontmoeting op de G7-top in Biarritz. Foto Carlos Barria/Reuters

Johnson: bij No Deal-Brexit hoeft VK geen 'divorce fee' te betalen

Mochten de EU en het Verenigd Koninkrijk niet op tijd tot een Brexit-akkoord komen, dan is het VK Brussel geen uittredingsgeld meer schuldig. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson zondag gezegd in Biarritz, meldt de Britse zender ITV.

De zogenoemde divorce fee, een bedrag van 39 miljard pond (circa 43 miljard euro), was het resultaat van een lang onderhandelingsproces tussen de Britten en de EU en werd onder voormalig premier Theresa May afgesproken. Londen koopt met het bedrag zijn verplichtingen aan de EU af. „Als we uittreden zonder akkoord, dan zijn we de 39 miljard strikt genomen niet meer verschuldigd”, aldus Johnson zondag.

SkyNews en The Sunday Times melden dat Johnson van plan is aan te kondigen dat hij niet meer dan een kwart van het afgesproken bedrag, ongeveer tien miljard pond, gaat betalen. De EU-leiders hebben nog niet op Johnsons uitlatingen gereageerd.

Lees ook: Johnson krijgt van EU nul op rekest, net als May

Johnson was zondag voorzichtig positief over de Brexitonderhandelingen. Volgens hem is er de afgelopen dagen een positieve omslag geweest wat betreft de houding van de EU ten opzichte van de Brexit. Of die omslag bij de G7 tot nu toe concrete resultaten heeft opgeleverd, zei de Britse leider niet.

Volgens Johnson zal het erom spannen of er vóór de Brexitdatum, 31 oktober, een akkoord is. Dat „hangt volledig af van de EU", zei hij. Brussel is juist van mening dat Britten nu aan zet zijn, liet een woordvoerder weten.

In tegenstelling tot zijn voorganger liet Johnson de afgelopen weken meermaals weten dat het door de EU gevreesde No Deal-scenario, waarbij het VK eind oktober vertrekt zonder akkoord, wat hem betreft acceptabel is. Door te dreigen met een No Deal-Brexit, probeert Johnson de EU onder druk te zetten.

De premier wil namelijk dat de onderhandelingen over de Brexit in Brussel worden heropend, ook al heeft de EU meermaals aangegeven hier niet voor open te staan. Johnson wil met name dat er een alternatief komt voor de backstop, de oplossing voor de Ierse grenskwestie. Met de backstop blijft het VK voorlopig in de douane-unie. In dat geval kan Westminster geen nieuwe handelsakkoorden sluiten.

Zondag ging de Britse leider opnieuw met Donald Tusk rond de tafel. Foto Markus Schreiber/AP

Noord-Koreaanse test met raketten leidt tot meningsverschil G7

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un probeerde zaterdag de aandacht te trekken van een vergadering van wereldleiders door een aantal raketten te testen. Het leidde op G7-vergadering in Biarritz zondag tot een verschil van inzicht tussen president Trump en de Japanse premier Abe.

Volgens Abe waren de testen een overtreding van VN-resoluties. Trump, die probeert met Kim op goede voet te blijven, bagatelliseerde het afvuren van korte afstandsraketten. Ze zouden niet in strijd zijn met internationale regels en andere landen deden vergelijkbare testen.

Het was de zevende keer dat Noord-Korea raketten afvuurde sinds de ontmoeting tussen Kim en Trump aan de grens tussen de twee Korea’s in juni.

Shinzo Abe (Japan) en Donald Trump (VS) bediscussieerden zondag de Noord-Koreaanse rakettest van zaterdag, de zevende in een maand tijd. Foto Nicholas Kamm/AFP

G7 wil dat Macron overleg voert met Iran

De leiders van de vooraanstaande industrielanden (G7) hebben de Franse president Macron gevraagd om namens hen gesprekken te voeren met Iran. Dat hebben de leiders afgesproken tijdens een informeel diner zaterdagavond in Biarritz. Frankrijk maakte geen details bekend over het verzoek aan Macron, maar volgens de Franse leider gaat het vooralsnog niet om een formeel mandaat. Het is een opmerkelijke zet omdat Europa en de VS al maanden overhoop liggen over de omgang met Iran.

Lees ook: Het langzame sterven van een internationaal akkoord

Tot grote onvrede van de grote Europese landen trokken de VS zich terug uit een internationaal akkoord met Iran over de nucleaire activiteiten van dat land. Iran zou zijn nucleaire capaciteit tot een minimum beperken in ruil voor de opheffing van economische sancties. De VS hebben opnieuw sancties ingesteld, terwijl Iran zich, afgaande op internationale inspecties, aan de afspraken hield.

Sinds deze zomer wordt Iran steeds assertiever en overschrijdt het land stapsgewijs de afspraken uit het akkoord. De VS houden Iran ook verantwoordelijk voor onduidelijke incidenten met olietankers in de Straat van Hormuz en stellen een internationale marinemissie samen om in de regio te patrouilleren.

President Macron heeft in Europa het voortouw genomen bij pogingen de afspraken met Iran alsnog overeind te houden. Vlak voor de G7 had hij een ontmoeting met de Iraanse minister voor Buitenlandse Zaken.

Emmanuel Macron en Donald Trump zondagochtend bij een sessie over internationale handel en veiligheid. Foto Jeff Pool/EPA

Trump: geen sprake van economische noodtoestand door China

Na een naar verluidt rustig verlopen diner zaterdagavond en veel complimenten van de Amerikaanse president Donald Trump voor gastheer Macron, wordt het vandaag spannend in Biarritz. Vóór de lunch staat economie en handel op het programma van de bijeenkomst van G7-leiders. De eerste tekenen van recessie, gecombineerd met een snel escalerende handelsoorlog tussen de VS en China vormen de lastige ingrediënten voor het overleg.

'Ik heb spijt van alles'

Terwijl Trump kort voor vertrek naar Frankrijk de ruzie met China verder opvoerde – onder andere met de opmerking dat Amerikaanse bedrijven hun activiteiten uit China moesten terugtrekken – leek hij zondagochtend opeens bij te draaien. Voor de ontmoeting met de overige leiders, die zich grote zorgen maken over de effecten van de handelsoorlog op de Europese economie, liet Trump doorschemeren dat hij spijt had van de escalatie. Ja, ziet Trump, „ik heb spijt (second thoughts) van alles.” Maar hij zei ook dat „we op dit moment goed met China overweg kunnen.” De Britse premier Johnson zei tijdens een werkontbijt met Trump dat het VK een voorstander is van „handelsvrede.”

Trump zei dat hij op dit moment geen plannen heeft om in verband met China de economische noodtoestand uit te roepen. Eerder had hij gedreigd gebruik te maken van een wet uit 1977 die de president speciale bevoegdheden geeft. De wet werd gebruikt voor de aanpak van drugshandel en terrorisme. De diefstal van intellectueel eigendom door China en het handelstekort zou je volgens Trump wel als een noodsituatie kunnen typeren.

De G7-vergadering over economie zou op verzoek van Trump zijn ingelast. Trump wil de andere landen ervan overtuigen meer te doen om de wereldeconomie te stimuleren. Volgend jaar zijn in de VS verkiezingen en Trump maakt zich zorgen over vertraging van de Amerikaanse economie. De Europeanen zullen vermoedelijk proberen Trump ervan te overtuigen rustig aan te doen met China.

Donald Trump en Emmanuel Macron poseerden zaterdag samen voor aanvang van een informeel diner. Francois Mori/AFP

Johnson en Trump praten aan ontbijt over nieuw handelsakkoord

President Trump heeft het Verenigd Koninkrijk naar eigen zeggen een omvangrijk handelsakkoord in het vooruitzicht gesteld als het VK eenmaal uit de Europese Unie is gestapt. Brexit, zei Trump na een ontbijt met de Britse premier Boris Johnson in Biarritz, zal voelen alsof het VK bevrijd wordt van een „anker aan de enkels”.

Trump noemde Johnson de geschikte man om Brexit te verwezenlijken. Hij zei dat Johnson een geweldige premier zou worden, waarop Johnson tegen Trump zei dat hij hem niet zou ontmoedigen in het uiten van dergelijke kwalificaties.

Het was de eerste ontmoeting tussen de twee sinds het aantreden van Johnson als premier. Johnson, die groot belang heeft bij een fraai handelsakkoord met de VS, maakte duidelijk dat het VK niet zomaar voor elke afspraak zal tekenen. De VS zullen producten uit het VK eenvoudiger moeten toelaten. Johnson onderstreepte eerder dat het VK nu geen rundvlees en geen lamsvlees in de VS kunnen verkopen. Johnson zei dat Britse paprika’s niet toegelaten worden in de VS en dat Engelse wijn alleen de Amerikaanse markt op kan via een Amerikaanse distributeur.

Ierse grenskwestie

Eerder heeft Trump gezegd dat het handelsvolume tussen de twee landen „twee, drie, vier keer” groter kan worden dan het nu is. Door te schermen met een deal geeft Trump Johnson een steuntje in de rug voor het Europese debat over Brexit. Johnson wil graag dat afspraken die de EU maakte met zijn voorganger over de Iers-Noord-Ierse grens van tafel gaan.

Democraten in het Congres hebben Trump gewaarschuwd dat ze een handelsovereenkomst alleen zullen goedkeuren als de Ierse grenskwestie is opgelost. Probleem met de grens is dat na Brexit de grens tussen Ierland en Noord-Ierland een EU-buitengrens wordt waar goederen en personen gecontroleerd moeten worden. Maar Ierland en Noord-Ierland willen dat niet omdat een ‘onzichtbare’ grens een belangrijk onderdeel is van het vredesproces tussen de twee.

Donald Trump en Boris Johnson voorafgaand aan hun werkoverleg op zondagochtend. Foto Stefan Rousseau/EPA

Franse politie pakt bijna 70 demonstranten op

De Franse politie heeft 68 mensen opgepakt die zaterdag rondom de G7 aan het demonstreren waren, zo melden de lokale autoriteiten in Zuid-Frankrijk zondag. De arrestanten worden ervan verdacht projectielen naar de politie te hebben gegooid en voorwerpen bij zich te hebben gedragen die als wapen gebruikt hadden kunnen worden. Ook hielden ze hun gezicht bedekt.

De politie probeerde de demonstratie in Bayonne, een plaats naast Biarritz, zaterdagmiddag op te breken door een waterkanon en traangas in te zetten. In totaal waren zo’n vierhonderd mensen op de been waarvan het overgrote deel vreedzaam demonstreerde. De politie zou hebben ingegrepen nadat actievoerders met stenen hadden gegooid, zeggen ooggetuigen. Er vielen verder geen gewonden.

Foto Thomas Samson / AFP

Tijdens de eerste zittingsdag van de top liepen duizenden demonstranten richting de Spaanse grens om te protesteren tegen klimaatverandering en economische ongelijkheid. Volgens de politie waren er 9.000 mensen op de been, organisatoren spraken van 15.000 aanwezigen. De top wordt zwaar beveiligd, rondom Biarritz zijn zo’n 13.000 politieagenten actief. De badplaats wordt in de zomermaanden normaal gesproken druk bezocht door toeristen, maar in verband met het overleg is de omgeving rondom het stadje vrijwel helemaal afgesloten.

Zondag worden er opnieuw sessies georganiseerd waarbij ook vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie en Wereldhandelsorganisatie (WTO) aanwezig zijn. Later op de avond vindt een diner plaats waarbij ook echtgenoten van de wereldleiders welkom zijn.

Macron hoopt op diplomatieke liefde door de maag

Terwijl de wereldleiders zich het hoofd breken over kwesties als het klimaat, de economie en de wereldorde, staat elders in Biarritz een leger koks klaar om ze te voorzien van de betere Baskische keuken. De brigades worden aangevoerd door prominente chefs, samen goed voor zes Michelinsterren. Gastheer Emmanuel Macron hoopt dat ook de diplomatieke liefde door de maag gaat.

Het is „het doel van de gastronomie", vindt Vincent Jumert, die in het Elysée verantwoordelijk is voor het eten. „Samen om tafel om de problemen op te lossen die onder andere omstandigheden ingewikkelder te verhelpen zouden zijn.” De vaste kok van de president, Guillaume Gomez, is al twee maanden in gesprek met de medewerkers van andere regeringsleiders om tot een menu te komen waar iedereen zich erin kan vinden. Dat is belangrijk, zei Jumert tegen Reuters. „We zijn hier om het een genoeglijk moment te scheppen rond een goede tafel met mooie lokale wijnen, zodat dit moment eventuele kleine spanningen of problemen wellicht kan verlichten.”

De chefs die verantwoordelijk zijn voor het diplomatieke werk zijn grote namen, onder wie veteraan Michel Guérard (***) en de gebroeders Xabi en Patrice Ibarboure (*). Maandag kookt Andrée Rosier (*), die in 2007 op 28-jarige leeftijd de prestigieuze titel Un des Meilleurs Ouvriers de France kreeg toegekend, ook nog eens als eerste vrouwelijke kok.

Vanavond om 20.30 uur is het de beurt aan Cédric Bechade, goed voor één ster. Hij zal net als de anderen Baskisch koken, blijkt uit het menu dat een Franse RTL-journalist wist te bemachtigen. Ze beginnen met piperade, het bekende gerecht met ui, tomaat en paprika dat (afhankelijk van de uitvoering) het groen-wit-rood van de Baskische vlag weerspiegelt. Daarna volgt marmitako, een stoofgerecht met lokale lijngevangen tonijn. Tot slot kaas uit de streek en een Baskisch taartje met perziken toe.

La vraie info à Biarritz, c’est que Donald Trump va goûter la piperade!
Voilà le menu 100% basque du dîner d’ouverture du G7 ce soir, avec les chefs Cédric Béchade et @ggomez_chef à la baguette🌶 #G7France #Macron #Biarritz @RTLFrance pic.twitter.com/HzcbcI0kx4

— William Galibert (@WGalibert) August 24, 2019

Politie zet waterkanon in tegen honderden demonstranten

De Franse oproerpolitie heeft een waterkanon en traangas ingezet tegen demonstranten in Bayonne, een plaats naast Biarritz. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. Er werd onder meer met stenen gegooid.

Eerder op de dag liepen meer dan 9.000 anti-globaliseringdemonstranten, Baskische separatisten en gele hesjes de grens tussen Frankrijk en Spanje over, om actie te eisen van de G7. Het gebied rond de G7 is afgezet, meer dan 10.000 agenten zijn op de been. De afgelopen dagen werden al meerdere arrestaties verricht.

#Bayonne #les forces de l ordre utilise le canon à eau pr disperser les manifestants #g7 #contresommetG7 #G7Biarritz pic.twitter.com/MjzJrzYNW4

— Laurence Geai (@laurencegeai) August 24, 2019

Ook in Parijs gingen dit weekend weer enkele honderden gele hesjes de straat op, onder meer om hun onvrede uit te spreken over de G7 in Biarritz.

Johnson als 'Meneer No Deal' of Tusk?

De Britse premier Boris Johnson heeft zaterdag voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk gewaarschuwd dat die bekend zal staan als 'Meneer No Deal' als de EU de huidige Brexitovereenkomst niet verandert. Kort daarvoor zei Tusk tijdens de G7 juist te hopen dat Johnson niet herinnerd wil worden als 'Meneer No Deal'.

De Britse premier herhaalde toen hij aankwam in Biarritz dat de backstop absoluut uit de overeenkomst moet. Dat is de noodoplossing om te voorkomen dat er weer een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Johnson: „Ik zou tegen onze vrienden van de EU zeggen dat als ze een No Deal-Brexit willen voorkomen, de backstop eruit moet. Als Donald Tusk niet herinnerd wil worden als Meneer No Deal, dan hoop ik dat hij daarmee rekening houdt.”

Tusk zei eerder op zaterdag dat Londen met een concreet voorstel moet komen om de economisch desastreuze uitkomst van een Brexit zonder overeenkomst uit te sluiten. Johnson is inmiddels de derde Tory-premier met wie Tusk moet onderhandelen over de kwestie. Volgens de voorzitter van de Europese Raad is een No Deal op 31 oktober geen optie. “En ik hoop nog steeds dat premier Johnson niet de geschiedenis in wil gaan als Meneer No Deal.”

Lees ook: Johnson krijgt van EU nul op rekest, net als May

Ook zei Johnson dat hij president Trump tijdens de G7 zal aansporen om een einde te maken aan de voortdurende handelsoorlog met China. „Ik ben erg bezorgd over wat er nu gebeurt, de groei van protectionisme, de tarieven die we zien.

Macron legt Franse volk G7-ambities uit in televisietoespraak

De Franse president Emmanuel Macron heeft zaterdag voorafgaand aan de internationale G7-top in Biarritz het Franse volk toegesproken en uiteengezet wat tijdens de top de Franse belangen zijn. Dat deed hij in een rechtstreekse tv-uitzending van zo'n tien minuten.

Macron sprak de hoop uit dat de leiders van de G7 zouden meewerken aan het de-escaleren van de handelsoorlog tussen de VS en China. „Ik wil al onze partners ervan overtuigen dat spanningen, en handelsspanningen in het bijzonder, voor iedereen slecht zijn.”

De boodschap was vooral gericht aan de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump, die rond de toespraak van Macron arriveerde in Biaritz.

Ook sprak de Franse president zich uit over mondiale ongelijkheid („Afrika ligt in het hart van deze G7”) en het klimaat („We moeten luisteren naar de roep van de oceaan, hier achter mij in Biarritz”). Ook benoemde Macron de actuele situatie in de Amazone, waar delen van het regenwoud worden geteisterd door bosbranden („De Amazone is ons gedeelde goed, we zijn allen bezorgd”.)

De president besloot zijn toespraak door te beloven dat hij met regelmaat verslag zou doen van de voortgang en eventuele obstakels van de besprekingen. Volgens NRC-correspondent Peter Vermaas was de tv-toespraak voorafgaand aan de internationale top een opmerkelijke zet, die valt terug te voeren op de protesten van 'Gele Hesjes':

En dat tegen een azuurblauw decor in het mondaine Biarritz. Maar de G7-top moet “concrete” resultaten opleveren. Maandagmiddag zal Macron verantwoording afleggen.

— Peter Vermaas (@petervermaas) August 24, 2019

Tusk spreekt over Brexit, branden, wijn en handelsconflicten

Deze G7-top zal een „moeilijke proeve van eenheid en solidariteit” worden. Dat zei Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zaterdag tijdens een persconferentie in Biarritz. Volgens Tusk heeft het afgelopen jaar laten zien dat de landen het „steeds moeilijker vinden om dezelfde taal te spreken".

Tusk sprak over enkele belangrijke thema's voor deze bijeenkomst. Zo zei hij in principe nog achter het handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Latijns-Amerikaanse handelsblok Mercosur te staan, maar sprak hij de verwachting uit dat de ratificatie ervan moeilijk wordt zolang de Brazilianen branden in de Amazone laten woeden.

Verder herhaalde Tusk dat de EU van de Britten concrete voorstellen verwacht om een No Deal-Brexit te voorkomen, en riep hij de G7-landen op te proberen beter samen te werken in het conflict met Iran. Hij noemde het wat de EU betreft uitgesloten dat Rusland weer bij de G7 aansluit, en benoemde de belangrijke rol die China inneemt op het wereldtoneel.

De verschillende handelsconflicten tussen leden van de G7 zijn een belangrijk thema voor deze top. Ze hebben het onderling vertrouwen al danig beschadigd, aldus Tusk. Dat Trump invoerheffingen inzet als politiek pressiemiddel, brengt volgens hem risico's met zich mee voor de wereldeconomie.

Wijn

Tusk waarschuwde dat handelsconflicten wereldwijd een recessie tot gevolg kunnen hebben. Aan de andere kant zei hij dat de EU met gelijke munt zal betalen als de VS invoerheffingen instelt op Franse wijn. De VS hebben daarmee gedreigd nadat de Franse senaat had ingestemd met een belasting op grote technologiebedrijven.

”Het laatste wat we willen is een botsing met onze beste bondgenoot, de Verenigde Staten", zei Tusk volgens persbureau AP zaterdag, maar Frankrijk kan wat hem betreft wel op de loyaliteit van de EU rekenen.

Donald Tusk spreekt met de pers voorafgaand aan de G7-top. Foto Ludovic Marin/AFP

Wat je moet weten over deze G7-top

  • Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk houdt zaterdagochtend een eerste toespraak. In de avond hebben de leiders een ‘informeel diner’. Frankrijk zou Frankrijk niet zijn als dat niet verzorgd zou worden door bekende Michelin-chefs, zoals Andrée Rosier.
  • Zondag houden de wereldleiders verschillende bijeenkomsten, onder meer over gendergelijkheid en economische samenwerking met Afrika. In de avond zijn de wederhelften van de G7-leiders ook uitgenodigd aan tafel.
  • De laatste dag staat in het teken van het klimaat en de digitale economie. Frankrijk heeft sinds kort een nieuwe belastingheffing voor techbedrijven, tot frustratie van de VS. Ook wil president Macron het hebben over de grootschalige bosbranden in de Amazone.
  • In tegenstelling tot voorgaande jaren, zal deze keer geen slotcommuniqué ondertekend worden. Macron wil het debacle van 2018 voorkomen, toen Trump besloot zijn handtekening terug te trekken na een ruzie met de Canadese gastheer Justin Trudeau.
  • De G7 was tot 2014 de G8, dat jaar werd Rusland eruit gezet na de annexatie van de Krim en Russische inmenging in Oost-Oekraïne. Trump wil dat president Poetin weer aanschuift, meerdere leiders hebben afgelopen week duidelijk gemaakt dat daar geen sprake van is zonder vooruitgang in het Oekraïnse vredesproces.
Lees meer over Rusland en de G7: De terugkeer van Poetin op het wereldtoneel

Gastheer Macron ontvangt G7 in Biarritz

In de populaire Franse kuststad Biarritz vindt de komende dagen een top plaats van de G7, de zeven grote industrielanden en de Europese Unie. Leiders van Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, de VS, Canada en de EU zullen het tot maandagmiddag onder meer hebben over de wereldeconomie. Onvermijdelijk komt ook de naderende Brexit ter sprake. De Franse president Macron heeft een ambitieus lijstje onderwerpen op de agenda gezet, van de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran, tot gendergelijkheid en het klimaat.

Behalve de standaard persmomenten, draait deze top vooral ook om belangrijke ontmoetingen. Schurkt de Britse premier Johnson vanwege de naderende Brexit verder tegen president Trump aan? Hoe gaan de Amerikaanse president en bondskanselier Merkel met elkaar om, gezien Trumps regelmatige uithalen naar NAVO-partner Duitsland? Lukt het Macron enigszins om de multilaterale wereldorde uit het slop te trekken?

Lees meer over de G7 in Biarritz dit weekend en Trumps versie van diplomatie: Bondgenoten schofferen, autocraten paaien

Surfdorp Biarritz is omgebouwd tot een fort: meer dan 10.000 agenten zijn op de been. Op verschillende plekken zijn protesten georganiseerd, onder meer voor meer gendergelijkheid en tegen de G7 in het algemeen. Rond Biarritz hebben betogers tentjes neergezet en barricaden opgeworpen. Er zijn de afgelopen dagen al meerdere arrestaties verricht.