Financieel directeur afvalverbrander AEB vertrekt per direct

Eerder stapten al drie van de vier leden van de raad van commissarissen van de noodlijdende afvalverbrander op.

De Amsterdamse afvalverwerker AEB kampt met grote financiële problemen.
De Amsterdamse afvalverwerker AEB kampt met grote financiële problemen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Financieel directeur Derk Kappelle van het noodlijdende Afval Energie Bedrijf (AEB) stapt per direct op. Dat zegt een woordvoerder van de Amsterdamse afvalverbrander tegen Het Parool en tegen AT5.

De afvalverwerker en Kappelle zijn volgens de woordvoerder „in goed overleg” uit elkaar gegaan. Kapelle bekleedde de functie sinds februari 2016. AEB-medewerkers zijn vrijdag ingelicht over de beslissing. De afvalverbrander was zaterdag niet bereikbaar voor verder commentaar.

Het AEB kampt sinds begin juli met grote financiële problemen sinds het vier van de zes verbrandingsovens moest stilleggen uit veiligheidsoverwegingen. De Vereniging Afvalbedrijven sprak van een „nationale afvalcrisis” omdat Nederlands afval zich opstapelde.

Lees ook: Eén Amsterdamse afvaloven is nu een landelijk probleem

Eerder stapten drie van de vier leden van de raad van commissarissen al op en stelde de gemeente Amsterdam een interim-directeur aan. Deze week maakte burgemeester Halsema bekend dat een verkoop van AEB onderzocht wordt. De gemeente heeft samen met banken 16 miljoen euro opzij gezet om de afvalverbrander te redden, maar er is meer geld nodig om faillissement te voorkomen.