Zo maak je zelf een wortelroosje

Leer een kunstje. Niet nuttig, maar het maakt wel indruk. Zoals een wortelroosje snijden.

Het is alweer jaren geleden dat Wai Lam (51, ex-kok, ex-restauranteigenaar, thans manager van restaurant Oriental City in Amsterdam) een wortelroosje heeft gesneden. De klassieke decoratie uit de Chinese keuken is aan het verdwijnen, en niet alleen uit efficiëntie-overwegingen. Gasten waarderen het niet meer, zegt Lam. „Sommigen eten het gewoon op!” Niettemin maakt hij er een in acht minuten, en dat komt dan nog omdat hij er nu veel bij praat. Anders zouden het er vijf zijn. „Het is net als met fietsen, dat verleer je ook niet.”

Behalve een gaaf, recht, breed stuk winterpeen met een lengte van vier à vijf centimeter heb je een scherp, gekromd koksmes ter grootte van een aardappelschilmesje nodig. Gebruik beslist geen aardappelschilmesje!

Nog een waarschuwing: de kans dat je je in je vingers snijdt, is groot, dus dit kunstje is in elk geval niet geschikt voor kinderen.

Storende stukjes

Begin met het enigszins smaller en ronder maken van wat de onderkant van de roos gaat worden. Snijd nu vier of vijf enigszins bolle stukken en van boven ronde stukken uit de wortel. Werk van boven af, en zorg dat ze allemaal ongeveer even groot zijn en de hele omtrek beslaan. Op de wortel zelf zijn als het goed is dan vijf enigszins holle vlakken ontstaan. Ga met het mes voorzichtig achter die vlakken door, tot bijna onderaan, zodat bladeren van ongeveer een millimeter dik ontstaan. Let vooral op dat het bij de laatste niet misgaat. Maak de bladeren aan de bovenkant mooi rond. Haal twee keer een dun randje van een of twee millimeter achter de bladeren weg, waardoor achter de bladen wat ruimte ontstaat en het er mooi rond is. Let op dat het puntje van het mes niet zo diep gaat dat de bladeren worden beschadigd. Haal desnoods nog wat storende stukjes weg.

Als het oppervlak achter de bladeren mooi glad is, maak je op dezelfde manier weer vijf bladeren. Zorg dat het midden van de nieuwe bladeren precies tussen twee bladeren van de eerste laag in zit. Maak de ruimte erachter weer vrij en rond. Herhaal dit nog een paar keer, zodat je vier of vijf rijen van vijf bloemblaadjes hebt. Hoe dichter je bij het midden komt, hoe lastiger het wordt. Het hart van de bloem moet een beetje een puntige vorm hebben. Maak er eventueel nog een paar sneetjes in om het natuurlijker te maken.

Als niemand er zijn tanden in zet, heb je best lang plezier van een wortelroos: in een glas water blijft hij zeker een paar dagen goed.