Handelsconflict

Zuid-Korea deelt vanwege spanningen niet langer militaire inlichtingen met Japan

A South Korean protester reacts during a rally about the General Security of Military Information Agreement, or GSOMIA, in front of Japanese embassy in Seoul, South Korea, Thursday, Aug. 22, 2019. South Korea will stop exchanging classified intelligence on North Korea with Japan amid a bitter trade dispute, an official said Thursday, a surprise announcement that is likely to set back U.S. efforts to bolster security cooperation with two of its most important allies in the Asian region. The sign read "No Abe." (AP Photo/Lee Jin-man)
A South Korean protester reacts during a rally about the General Security of Military Information Agreement, or GSOMIA, in front of Japanese embassy in Seoul, South Korea, Thursday, Aug. 22, 2019. South Korea will stop exchanging classified intelligence on North Korea with Japan amid a bitter trade dispute, an official said Thursday, a surprise announcement that is likely to set back U.S. efforts to bolster security cooperation with two of its most important allies in the Asian region. The sign read "No Abe." (AP Photo/Lee Jin-man) Lee Jin-man

Zuid-Korea heeft donderdag laten weten dat het niet langer militaire inlichtingen deelt met Japan, waarmee het in een steeds verder escalerend conflict over handel en geschiedenis verwikkeld is. In een toespraak die in het hele land op tv werd uitgezonden zei inlichtingenchef Kim You-geun dat het belangrijke militaire inlichtingenpact tussen de twee landen niet wordt verlengd, zo meldt persbureau AP. Het besluit werd genomen na een urenlange vergadering van de presidentiële Nationale Veiligheidsraad. Het militaire pact tussen Japan en Zuid-Korea zou zaterdag automatisch worden verlengd, tenzij een van beide landen het zou opzeggen. Experts hadden volgens AP vooraf niet ingeschat dat het zo’n vaart zou lopen. (NRC)