Frankrijk begint onderzoek naar misbruik gelinkt aan Epstein

De Franse justitie wil achterhalen of de van misbruik beschuldigde Amerikaanse miljonair Jeffrey Epstein ook slachtoffers heeft gemaakt in Frankrijk.

Het appartement in Parijs van de inmiddels overleden Jeffrey Epstein.
Het appartement in Parijs van de inmiddels overleden Jeffrey Epstein. Foto Jacques Demarthon/AFP

De Franse justitie begint een vooronderzoek om te achterhalen of de van misbruik beschuldigde miljonair Jeffrey Epstein ook slachtoffers heeft gemaakt in Frankrijk. Dat heeft de Parijse officier van justitie Rémy Heitz vrijdag aangekondigd, aldus persbureau Reuters. De inmiddels overleden Amerikaan Epstein, die een woning bezat in Parijs, was de spil in een groot misbruikschandaal in de Verenigde Staten.

De beslissing een vooronderzoek naar Epstein te beginnen, is gebaseerd op documentatie en informatie die justitie heeft ontvangen van de Amerikaanse autoriteiten, aldus Heitz. Er zal onder meer onderzocht worden of Epstein zich schuldig heeft gemaakt aan aanranding en verkrachting van tieners en kinderen jonger dan vijftien.

Ook willen de Fransen onderzoeken of de Amerikaan onderdeel uitmaakte van een criminele organisatie die misdrijven pleegde of „delicten die bestraft worden met gevangenisstraffen van meer dan vijf jaar”. De Franse staatssecretaris voor gendergelijkheid, Marlène Schiappa, had eerder deze maand opgeroepen tot onderzoek naar Epstein.

Lees ook dit artikel over Epstein: Een ritselaar en seksverslaafde die zich overal uit kon praten

Misbruikschandaal

Epstein, die op 6 juli werd gearresteerd, werd in de Verenigde Staten verdacht van misbruik van tientallen minderjarigen. Hij zou talloze meisjes hebben laten rekruteren en hen gedwongen hebben tot seks. Epstein, die de beschuldigingen ontkende, werd twee weken geleden dood gevonden in zijn cel. Uit een autopsierapport bleek dat de 66-jarige miljonair zelfmoord had gepleegd.

Het Amerikaanse strafrechtelijk onderzoek in de zaak-Epstein wordt ondanks zijn dood voortgezet. Justitie in de Verenigde Staten hoopt zo mogelijke medeplegers te kunnen berechten. Ook kunnen slachtoffers mogelijk schadevergoedingen verhalen op de bezittingen die Epstein heeft nagelaten.

Correctie (23 augustus 2019): In een eerdere versie van dit artikel werd staatssecretaris Marlène Schiappa als minister omschreven. Dat is in deze versie aangepast.