Extra kosten

Opnieuw rode cijfers bij BAM, mede om zeesluis IJmuiden

Bouwbedrijf BAM heeft het eerste halfjaar van 2019 een voorziening van 7,5 miljoen euro moeten nemen op de nieuwe zeesluis van IJmuiden. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde halfjaarcijfers. Ook bouwprojecten in Duitsland vielen hoger uit dan eerder geraamd. Na het eerste kwartaal schatte het bouwconcern in dat het sluisproject 3,8 miljoen euro duurder zou uitvallen dan verwacht. De afgelopen maanden liep dat bedrag op naar nagenoeg het dubbele. Het extra geld gaat naar voorzorgsmaatregelen voor het afzinken van het tweede caisson, een betonnen constructie voor de deuren van de sluis. Een ontwerpfout in de deurkassen, de sleuven waar de schuifdeuren van de sluis in rollen, zorgde eerder al voor vertraging en extra kosten voor bouwers BAM en VolkerWessels. (NRC)