Europees akkoord over 356 migranten op schip voor kust Malta

De 356 migranten worden verdeeld tussen Frankrijk, Duitsland, Portugal, Roemenië, Luxemburg en Ierland.

Migranten aan boord van de Ocean Viking.
Migranten aan boord van de Ocean Viking. Foto Anne Chaon/AFP

De 356 migranten aan boord van de reddingsboot Ocean Viking die al twee weken voor de kust van Malta ligt, mogen binnenkort van boord. Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos heeft vrijdag bekendgemaakt dat Frankrijk, Duitsland, Portugal, Roemenië, Luxemburg en Ierland de migranten zullen opnemen. Avramopoulos dankt Malta voor de steun bij het aan land laten van de migranten.

Frankrijk zal 150 van de opvarenden opnemen, meldt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Het is nog onduidelijk hoe de overige migranten verdeeld zullen worden. De Maltese premier Joseph Muscat benadrukt dat geen van de opvarenden in Malta zullen blijven, wel zullen Maltese oorlogsschepen worden ingezet om de migranten aan wal te laten.

Noodhulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AzG) dankt de EU-staten ervoor dat zij „eindelijk een humane reactie hebben gegeven op deze humanitaire ramp”. Ook stelt de organisatie dat er een systeem moet komen voor toekomstige gevallen.

De Ocean Viking is een reddingsschip van Artsen zonder Grenzen en SOS Méditerranée en vaart onder Noorse vlag. De afgelopen dagen waarschuwde AzG meermaals dat het voedsel aan boord van het schip bijna op was. Ook zouden veel migranten kampen met mentale problemen. De noodhulporganisatie riep Europese landen op zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de migranten. De meesten zijn de Middellandse Zee opgegaan vanuit Libië.