Duurzaamheid

‘14 miljard euro aan bouwprojecten onzeker door stikstofuitspraak’

De komende vijf jaar komt voor 14 miljard euro aan bouwprojecten op losse schroeven te staan door de ‘stikstofuitspraak’ van de Raad van State. Dat heeft ABN Amro becijferd. De RvS oordeelde in mei dat het Nederlandse overheidsprogramma om stikstof terug te dringen in natuurgebieden (PAS) in strijd is met Europese natuurbeschermingsregels. Volgens ABN Amro is het voor 43 procent van alle wegenprojecten onzeker of ze doorgaan, goed voor 9 miljard euro. Twee projecten, de uitbreiding van de ringweg in Utrecht en de verbreding van de A15 en A12 bij Arnhem, zijn al stilgelegd. Ook 5 miljard euro aan woonprojecten is onzeker. Vorige week ging een streep door een nieuwbouwwijk in het Melickerveld in Roermond, het grootste woonproject dat tot nu toe is stilgelegd. (NRC)