Demonstraties

China vraagt buitenlandse media om ‘onpartijdige’ berichtgeving Hongkong

De informatieafdeling van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een brief gestuurd naar diverse buitenlandse media waarin gevraagd wordt om „onpartijdige, objectieve en uitgebreide” berichtgeving over de protesten in Hongkong. Volgens de South China Morning Post ontvingen meer dan dertig media de brief, waaronder de Britse BBC, het Amerikaanse NBC en het Japanse NHK.

Volgens het ministerie hebben buitenlandse media een belangrijk aandeel in de „misleide publieke opinie” in Hongkong. „Helaas is bepaalde verslaggeving nog steeds gebaseerd op selectieve feiten of helemaal geen feiten”, staat in de brief.

Bij de brief is een dossier van 41 pagina’s gevoegd met nieuwsfragmenten die het overheidsstandpunt betreffende Hongkong steunen, waaronder bewijs voor wat Beijing ziet als „buitenlandse inmenging” in de situatie.

De invloed van de Chinese overheid op media in China is groot. Met de brief lijkt Beijing ook invloed te willen uitoefenen op buitenlandse media.

Donderdag meldde YouTube zeker 210 accounts te hebben geblokkeerd, waarin „op gecoördineerde wijze” zou zijn geprobeerd de protesten in Hongkong te beïnvloeden.

Eerder deze week liet ook Twitter weten meer dan negenhonderd Chinese accounts te hebben verwijderd. Het zou gaan om accounts waarmee werd gepoogd verdeeldheid te zaaien bij de protesten in Hongkong. Twitter kondigde kort daarna aan dat staatsmedia niet langer mogen adverteren op het sociale netwerk. Zonder dat expliciet te melden zou dat besluit gericht zijn tegen Chinese (en Russische) media.

Het is al maanden onrustig in Hongkong, waar ieder weekend gedemonstreerd wordt tegen Chinese inmenging in het autonome gebied. De protesten richtten zich eerst tegen een wet die het mogelijk moest maken om gevangenen uit te leveren aan China. Staatshoofd Carrie Lam heeft die wet ‘dood’ verklaard, maar niet geschrapt.