Onthaal van de troepen van Generaal Leclerc op de Champs Elysées, 26 augustus 1944.

Wikimedia

De bevrijding van Parijs

Op 25 augustus 1944 – ruim tweeënhalve maand na de landing van de geallieerde troepen op de stranden van Normandië – eindigde de Slag om Parijs. Een bevrijding in foto's.

Verzetsstrijders van de Franse binnenlandse strijdkrachten staan in het gelid op de binnenplaats van het stadhuis van, 20 augustus 1944. Vijf dagen later vielen Franse en Amerikaanse troepen de Franse hoofdstad binnen. AFP

Aanvankelijk zag het er na het begin van de geallieerde invasie op 6 juni 1944 naar uit dat Parijs pas eind oktober zou worden bevrijd. Dwight Eisenhower, de Amerikaanse opperbevelhebber van de geallieerde invasie, achtte de verovering van de Franse hoofdstad immers niet van strategisch belang voor de opmars naar Duitsland. Maar op 19 augustus 1944 begonnen de Franse binnenlandse strijdkrachten (van het Franse verzet) in Parijs een opstand tegen de Duitse bezetter.

Nadat generaal De Gaulle, de opperbevelhebber van het Vrije Franse Strijdkrachten, had geëist dat geallieerde troepen het Franse verzet te hulp zouden schieten, vielen troepen van De Gaulle en het Amerikaanse leger op 25 augustus de Franse hoofdstad binnen. Nog dezelfde dag tekende de Duitse gouverneur van Parijs, Dietrich von Choltitz, voor de Duitse overgave.

Hoewel Adolf Hitler de Duitse troepen had bevolen zich niet over te geven en in het geval van terugtrekking Parijs met de grond gelijk te maken, viel de Franse hoofdstad de geallieerden vrijwel ongeschonden in handen. Wel kwamen bij de straatgevechten in Parijs zo’n 1.000 Franse verzetsstrijders om en raakten er rond de 1.500 gewond. De Vrije Franse Strijdkrachten van De Gaulle telden 71 doden en 225 gewonden. De Duitse verliezen zijn onbekend.

Verzetsstrijders van de Franse binnenlandse strijdkrachten en Parijse kinderen bouwen een barricade, 22 augustus 1944. AFP

Bewoners van Parijs en leden van de Franse binnenlandse strijdkrachten bouwen een barriace bij Porte d’Órléans, 22 augustus 1944. Drie dagen later trokken Amerikaanse troepen bij Porte d’Orléans het centrum van Parijs binnen. AFP

Barricade van de Franse binnenlandse strijdkrachten in de Rue Saint-Jacques, versierd met portretten van Adolf Hitler (r) en andere nazi-kopstukken, 22 augustus 1944. AFP

Brandende auto voor de Notre Dame, 22 augustus 1944. AFP

Leden van Franse binnenlandse strijdkrachten hebben een Duitse soldaat gevangen genomen bij straatgevechten die een dag voor de bevrijding van Parijs plaats vonden, 24 augustus 1944. AFP

Na de Duitse overgave vieren Parijzenaars de bevrijding van hun stad, 25 augustus 1944. AFP

Parijse vrouwen verwelkomen de Franse en Amerikaanse bevrijders met een Franse en een zelfgemaakte Amerikaanse vlag, 25 augustus 1944. Harry Harris / AP

Generaal Philippe Leclerc (met stok), bevelhebber van de tweede divisie van de Vrije Franse Strijdkrachten, staat in afwachting van een parade voor de Arc de Triomphe, 26 augustus 1944. Georges Melamed / AFP

Generaal Charles de Gaulle (m) leidt een optocht van leden van de Voorlopige Regering van Frankrijk en officieren van het Vrije Franse Leger op de Champs Elyséés, 26 augustus 1944. AFP

Een menigte juicht op de Place de la Concorde de Franse binnenlandse strijdkrachten toe, die op 19 augustus een opstand tegen de Duitse bezetter waren begonnen en zo de bevrijding van Parijs bespoedigden, 26 augustus 1944. AFP

Een vrouw kust generaal Charles de Gaulle, opperbevelhebber van het Vrije Franse Leger, tijdens de parade op de Champs Elysées, 26 augustus 1944. AFP

Amerikaanse soldaten marcheren op de Champs Elyséés voor de Arc de Triomphe, 28 augustus 1944. AFP

Parijse brandweerlieden en Amerikaanse soldaten kijken naar een parade van geallieerde troepen die Parijs hebben bevrijd, 29 augustus 1944. AFP