VS reageren met nieuwe heffingen op Chinese stap in handelsoorlog

In reactie riep Trump Amerikaanse bedrijven op te stoppen met de productie van goederen in China. Wall Street leed vrijdag behoorlijke verliezen.

China en de VS bestoken elkaar over en weer al maanden met verhoogde importtarieven.
China en de VS bestoken elkaar over en weer al maanden met verhoogde importtarieven. Foto Aly Song/Reuters

China gaat Amerikaanse producten ter waarde van 75 miljard dollar (67 miljard euro) belasten met hogere importheffingen. Dat meldt financieel persbureau Bloomberg vrijdag. Een deel van de maatregelen gaat per 1 september in.

Amerikaanse ruwe olie en sojabonen worden vanaf september met 5 procent extra belast. Heffingen op Amerikaanse auto’s gaan vanaf 15 december met een kwart omhoog. China reageert met de heffingen op de verhoogde tarieven die de VS eerder deze maand aankondigden. De twee landen bestoken elkaar al maanden met heffingen.

Trump: nog meer heffingen

Ook de Amerikaanse president Donald Trump ondernam vrijdagavond laat (lokale tijd) actie. In reactie op het nieuws uit Beijing kondigde hij een verhoging van importheffingen op een aantal Chinese producten aan. Op een nog door te voeren pakket ter waarde van 300 miljard dollar (271 miljard euro) wordt de heffing niet 10 maar 15 procent. Tevens gaan al bestaande heffingen op Chinese producten, met een waarde van 250 miljard dollar (224 miljard euro), omhoog van 25 naar 30 procent. Dit zou vanaf 1 oktober gebeuren.

Trump stelde eerder al in een serie tweets dat hij niet zou toestaan dat China duizenden miljarden dollars rijker wordt ten koste van de Verenigde Staten. Volgens Trump is zijn land beter af zonder China, dat hij onder meer beschuldigt van het stelen van intellectueel eigendom. De president roept Amerikaanse bedrijven op geen zaken meer te doen met het land en eventueel de productie van goederen van China naar de Verenigde Staten te verplaatsen.

De Amerikaanse beurzen reageerden vrijdag flink op het nieuwe hoofdstuk in de handelsoorlog met China. De Dow Jones-index sloot aan het eind van de dag met een verlies van 2,4 procent. De S&P 500-index leverde 2,6 procent in en technologiebeurs Nasdaq 3 procent.

‘Weg uit China geen oplossing’

De Chamber of Commerce, een Amerikaanse lobbygroep voor het bedrijfsleven, reageerde snel op de uitspraken van Trump. Hoewel de organisatie zegt de „frustratie van de president te begrijpen”, vindt ze dat het terugtrekken van de productie uit China niet de juiste oplossing is. De lobbygroep roept de Chinese en de Amerikaanse overheden op weer met elkaar in gesprek te gaan om tot een goed akkoord te komen.

In zijn tweets roept Trump ook Amerikaanse postbedrijven op meer te doen om te voorkomen dat fentanyl vanuit China de Verenigde Staten binnen kan komen. Deze zware en zeer verslavende pijnstiller wordt door veel verslaafde Amerikanen geïmporteerd uit China. Jaarlijks sterven tienduizenden Amerikanen door een overdosis van het medicijn. President Xi beloofde eerder de verkoop van fentanyl aan Amerikanen te verbieden, maar volgens Trump is hier nog niets van terechtgekomen.

Lees ook: Dreigende recessie kan Trump schaden

Reacties over en weer

Begin deze maand kondigde Trump een nieuwe ronde importtarieven aan op goederen met een waarde van ongeveer 300 miljard dollar (271 miljard euro), onder andere smartphones, laptops en speelgoed. Twee weken later trok hij een deel daarvan weer in. Desondanks zijn de vrijdag aangekondigde tarieven van China een reactie op de Amerikaanse heffing: de ingangsdata van de Chinese en Amerikaanse heffingen zijn identiek.

Al eerder deze maand liet Beijing zijn munt devalueren, waardoor Chinese producten in het buitenland een stuk goedkoper werden. Washington beschuldigde het Aziatische land daarop van koersmanipulatie.

Het is niet de eerste keer dat China met importheffingen op Amerikaanse producten komt. In mei verhoogde het land een importtarief al van 5 procent naar 25 procent waarmee ruim 5.000 Amerikaanse producten met een waarde van 60 miljard dollar extra belast werden. Een recente overeenkomst had een einde aan de handelsoorlog moeten maken, maar volgens Trump heeft China zich niet aan de gemaakte afspraken gehouden.

Waarom de handelsoorlog kinderachtig lijkt, maar heel rationeel is:

Correctie (23 augustus 2019): In een eerdere versie van dit stuk stond dat China 75 miljard euro aan producten gaat belasten met hogere tarieven. Dat klopt niet. Het gaat om 75 miljard dollar. Hierboven is dat aangepast.