Brieven

Brieven

Paardensport

Het paard heeft pijn

In Strengere regels voor dansen met paard (21/8) vraagt de journalist zich af of het aangescherpte toezicht op dressuurwedstrijden genoeg is om critici de mond te snoeren. Vreemde vraag. Strengere regels worden gemaakt om paarden te beschermen, niet om critici de mond te snoeren. Hoe dan ook blijft het antwoord helaas nee. Als je topsport beoefent met een paard is het dierenwelzijn ondergeschikt aan de prestatie. Sinds april wordt er strenger gecontroleerd op overmatig teugelgebruik en hoe strak de neusriem zit. Slechts een druppel op de gloeiende plaat. Het bit op tandvlees en tong, de neusriem die de mond dichthoudt, samen met de scherpe sporen die in de ribben prikken en de altijd aanwezige zweep zorgen ervoor dat een paard zijn dansje doet. Pas als het paard zichtbaar bloedt of verwond raakt, wordt het uitgesloten van deelname. Alsof het dier niet allang pijn heeft voor het bloedt. Voor een neutrale toeschouwer lijken paarden welwillend, maar de kenmerken van pijn en stress ontgaan een kenner niet. Ze trekken hun lippen op, zwiepen hun staart en hebben opengesperde ogen en opgetrokken neusgaten. Wie deze signalen herkent en het nog mooi vindt om een paard te zien dansen sluit zijn ogen voor de wereld die erachter schuilgaat. Topruiters maken zich zorgen over de toekomst van hun sport. Terecht, maar niet vanwege een kleine groep activisten. Wel omdat er steeds meer wetenschappelijke kennis is over pijn en stress bij paarden en de effecten van de hoge druk die topsport op hen legt.


Ingenieur Dierwetenschappen, Stichting Dier&Recht

Groenland

Vrijgegeven door het ijs

De actualiteit vertelt ons dat verschillende grootmachten een strijd voeren om het Noordpoolgebied (Waarom wil president Trump Groenland kopen?, 20/8). Deze grootmachten zien denk ik in dat ze dit gebied kunnen uitbuiten wanneer de grond is vrijgegeven door het ijs. De aardse opwarming blijft exponentieel stijgen en daardoor moet ook Trump snel handelen. Hij heeft zijn zinnen gezet op Groenland en dwingt deze aankoop af door zijn bezoek aan Denemarken te annuleren. Dat Trump nu een kans zien om geld te verdienen, betekent ook dat Trump toch gelooft in de klimaatverandering. Dit leert ons dat Trump geen klimaatscepticus is maar juist de opwarming omarmt. Er valt geld te verdienen wanneer de aarde opwarmt. Trump is zelf toch al weg tegen de tijd dat de aarde onbewoonbaar is. Dus profiteert hij in zijn eigen levenstijd – de toekomst kan wachten. Het steunen van een wereldprobleem zorgt voor vijanden. Het is veiliger om dit probleem te ontkennen en daardoor onwetend verder te handelen.

X-aantal

Lieve Ewoud Sanders

Iedere keer trekken mijn tenen weer krom als ik die uitdrukking hoor. Ongetwijfeld is het afkomstig uit alledaags wiskundig taalgebruik, waar de ‘x’ dan staat voor een willekeurig reëel getal. Maar de uitdrukking wordt veelal gebezigd door mensen die nul, niks, nada, zilch affiniteit hebben met wiskunde, en de ‘x’ dan klakkeloos gebruiken als ze een positief geheel getal bedoelen. Nog pijnlijker is dat voormalig commandant landstrijdkrachten Leo Beulen het over „een x-aantal duizend mensen” heeft in dezelfde krant, maar ja, dat is een beroepsmilitair en daar zijn we wel meer lelijk taalgebruik van gewend. Dat typeert hem juist wel aardig. Overigens bedoelt hij waarschijnlijk dat ‘x’ hier ook 2,75, 3,1415, maar niet 0, kan betekenen. Maar jij, Ewoud, als taalmens, wil je je absoluut nooit meer bezondigen aan quasi-wiskundig taalgebruik? (Met een neuslengte, 20/8). Zeg dan gewoon n-aantal.

(En ook geen ‘tig’).

Vlees

Smaken ontdekken

Ik ben gek op vlees en toch weet ik dat het zo niet verder kan (Maak vlees duurder en groenten goedkoper, 21/8). Geleidelijk ben ik naar het vegetariërschap aan het schuiven. Ik merk in die overgang dat mijn hele smaakbeleving van een maaltijd bepaald werd door het stuk vlees met de daarbij behorende jus. Nu deze steeds vaker ontbreken, ontdek ik pas echt de vele smaaktinten van de verschillende groenten. Heerlijk.